Un centenar de persones, convocades per la plataforma Stop Mare Mortum, s'han concentrat aquest vespre a la plaça de Sant Jaume per condemnar el desallotjament del camp de refugiats d'Idomeni, a Grècia, que va començar ahir. Els manifestants demanen que la Unió Europea garanteixi el dret d'asil de les persones refugiades i que el procés per fer-ho sigui àgil i ràpid. JOSEP TORRENTS, membre de les Formigues de Sant Pacià: "Reclamaria que s'asseguessin d'una punyetera vegada i que es busquessin solucions, que n'hi ha. Aquí volem rebre gent: a Sant Andreu hi ha espai per a rebre refugiats... I no vénen." A banda de la concentració a la plaça de Sant Jaume, a les 10 de la nit, la plataforma Stop Mare Mortum ha convocat una cassolada als balcons. Una acció de protesta que volen que es repeteixi cada dimecres.

A la mobilització s’hi han sumat altres entitats i associacions en defensa dels refugiats i diverses ONG que treballen als camps que els apleguen. La concentració vol ser un acte de condemna dels darrers fets que han succeït a Idomeni. Aquest dimarts la policia grega va iniciar el desmantellament del camp de refugiats: primer en van expulsar periodistes i voluntaris, i després van iniciar la retirada dels acampats. De moment, ja han reubicat més de 1.700 persones cap a tendes aixecades per l’exèrcit i en fàbriques abandonades, situades a 80 quilòmetres al sud d’Idomeni. L’evacuació s’allargarà uns dies fins a buidar el camp, on hi havia més de 8.000 persones.


Els impulsors de la concentració volen fer una crida al govern català i espanyol perquè no permetin l’existència d’aquests nous camps controlats per l’exèrcit i sense la presència de les ONG i voluntaris, i a la vegada, reclamen que es compleixin les lleis que garanteixen el dret d’asil a la Unió Europea. Denuncien que els processos de reubicació no són àgils, que s’han de posar en marxa amb rapidesa, i diuen que els estats no mostren una voluntat política per solucionar aquest conflicte. De moment, han convocat una primera concentració per a aquest vespre, i una cassolada a les 10 de la nit des dels balcons, una acció que volen repetir cada dimecres.