El 20 de setembre del 2017, milers de persones van sortir al carrer per protestar pels escorcolls que va fer la Guàrdia Civil a diferents conselleries. Concretament, per ordre del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona, van entrar al Departament d’Economia, als departaments de Governació i d’Afers Socials i Exteriors i a altres seus de la Generalitat.

Dos anys més tard, Òmnium Cultural ha volgut recordar els fets i ha organitzat una concentració amb el lema “Veus pels drets i les llibertats”. Ha convocat la protesta davant de la conselleria d’Economia, a la rambla de Catalunya, amb l’objectiu de reivindicar el dret a manifestació i la figura del president de l’entitat, Jordi Cuixart, i de qui en aquell moment era el president de l’ANC, Jordi Sànchez, ara tots dos a la presó. A l’acte s’hi han llegit fragments de cartes dels Jordis que reflexionen sobre aspectes com la llibertat, el referèndum de l’1 d’octubre o la repressió de l’estat. Les lectures han anat a càrrec de personalitats del món d ela política, la cultura i representants d’entitats socials.

A la concentració hi han acudit centenars de persones amb pancartes amb els lemes “absolució” i “unitat”. S’hi han sumat diverses personalitats de la política, com el president del Parlament, Roger Torrent (ERC), la portaveu de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, i el portaveu adjunt de la formació al Parlament, Eduard Pujol. També desenes d’entitats socials com Unió de Pagesos, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, o l’entitat de suport als migrants Casa Nostra és Casa Vostra.

20-S, l’inici de les acusacions contra el procés

L’operació policial del 20-S del 2017 va acabar amb 41 escorcolls i una quinzena de detencions, la majoria de càrrecs propers al govern. Però també va suposar l’inici de les acusacions formals pel procés. Dos dies després dels escorcolls i les mobilitzacions ciutadanes, la magistrada de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, va dictar presó per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart pel delicte de sedició.

També, després de l’operació policial, es va obrir una investigació al major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero.

La conselleria d’Economia acull el pregó alternatiu

Després de la concentració organitzada per Òmnium Cultural s’ha celebrat el pregó alternatiu de les Festes de la Mercè. Han escollit la conselleria d’Economia per tal de recordar i homenatjar el 20-S.

Com ja és tradicional, coincideix amb l’oficial, que aquest any pronunciarà Manuela Carmena, exalcaldessa de Madrid. En canvi, el pregó alternatiu d’aquest any anirà a càrrec de l’humorista Toni Albà i el dirigirà Joan Lluís Bozzo. L’han organitzat l’Assemblea per a la Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC), TeatRe amb R de República i Moltes Mercès.