El candidat d’En Comú PodemJaume Asens, ha valorat positivament els resultats del seu partit a Catalunya, que ha mantingut els set diputats al Congrés: “Hem desafiat les enquestes un altre cop i hem consolidat la nostra posició”, ha celebrat.

Tot i això, els comuns s’han mostrat preocupats per l’augment de la ultradreta Vox, que en aquestes eleccions del 10-N ha doblat el nombre d’escons respecte al 28-A. Jaume Asens ha culpat el president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per la “irresponsabilitat” d’haver convocat eleccions: “Sánchez ho va fer amb la idea que el beneficiaria a ell i s’ha vist que a qui ha beneficiat és a l’extrema dreta”, ha raonat.

En aquest sentit, Asens ha emplaçat Sánchez a tenir en compte els resultats electorals d’una “societat plural que vol deixar enrere les majories absolutes del bipartidisme” i ha assegurat que els partits han de fer un sobreesforç per arribar a acords.

Colau: “Les forces d’esquerres no hem estat a l’altura”

L’alcaldessa Ada Colau ha participat en la intervenció dels comuns per valorar els resultats electorals i ha fet autocrítica: “Hem de dir que les forces d’esquerres no hem estat a l’altura”. Colau ha recordat que el primer bloqueig va ser als “pressupostos més socials de l’estat”, que va generar unes eleccions, les del 28-A, que van fer entrar Vox per primera vegada al Congrés dels Diputats: “I ara, per càlcul electoralista de partit (del PSOE), l’extrema dreta ha amplificat els seus resultats i com a demòcrates no podem estar contents”, ha sentenciat.