Crits de “votarem” i soroll de claus. Això és el que s’ha pogut sentir aquesta tarda al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat en la recepció que Puigdemont i Ponsatí han fet a la comunitat educativa. En la lectura del manifest, membres d’Escoles Obertes han assenyalat que l’educació és un dels “pilars bàsics de la democràcia” i han reivindicat que volen “fer un pas endavant en la defensa del referèndum de l’1-O fent el que fem cada dia: obrir els nostres centres i treballar per la diversitat, la inclusió, la llibertat, la tolerància, el respecte i la democràcia”.

De fet, alguns centres ja s’han organitzat per evitar el possible precintament ordenat per la jutgessa i han programat activitats per a divendres a la tarda.

El president de la Generalitat s’ha dirigit al professorat afirmant que entén les angoixes, “perquè heu estat objectes d’alguna intimidació i amenaça que han pretès limitar la vostra llibertat”, i ha tornat a remarcar que la darrera responsabilitat del referèndum és del govern dels “consellers, el vicepresident i jo mateix”. Puigdemont ha recordat que l’obertura dels col·legis es fa perquè tothom es pugui expressar i ha volgut llançar també un missatge positiu: “A cada dificultat, dues solucions. A cada por, tres esperances”, ha dit.