ETA, organització socialista revolucionària basca d’alliberament nacional, vol reconèixer mitjançant aquesta declaració el dany que ha causat en el transcurs de la seva trajectòria armada, així com mostrar el compromís amb la superació definitiva de les conseqüències del conflicte amb la no repetició”. Així comença el comunicat d’ETA publicat aquest divendres al diari ‘Gara’, que l’ha traduït al castellà.

El text parla d’un “patiment desmesurat”. “ETA reconeix la responsabilitat directa que ha adquirit en aquest dolor i vol manifestar que res de tot això no s’hauria d’haver produït mai o no s’hauria hagut d’allargar en el temps, perquè  fa molt que el conflicte polític i històric hauria hagut de tenir una solució democràtica justa“.

ETA demana perdó a les víctimes

En el comunicat, ETA mostra “respecte als morts, als ferits i a les víctimes” dels atemptats, també algunes “que no tenien una participació directa en el conflicte, tant a Euskal Herria com fora”. “Ho sentim de debò”, subratlla. “A aquestes persones i a les seves famílies els demanem perdó. Aquestes paraules no solucionaran el que ha passat, ni mitigaran tant de dolor. Ho diem amb respecte, sense voler provocar de nou cap aflicció”.

Entenem que molts considerin que la nostra actuació ha estat inacceptable i injusta“, prossegueix el text de l’organització, que afirma que ho respecta, tot i que també demana que es respecti els qui consideren injustes “les accions de les forces de l’Estat i de les forces autonomistes”. “Reconeguem tots la responsabilitat contreta i el dany causat”, conclou. “La reconciliació és una de les tasques pendents a Euskal Herria”.

Aquesta declaració solemne arriba just la mateixa setmana que el Grup Internacional de Contacte, que en supervisa el final, hagi avançat que ETA es dissoldrà definitivament el primer cap de setmana de maig. Han passat 30 anys de l’atemptat d’Hipercor, el més sagnant de la banda a Barcelona, que s’ha recordat amb una exposició a la Fabra i Coats fins al mes de març.