El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha mostrat, aquest divendres, el compromís per regular el lloguer d’habitacions turístiques, que ara es mouen en un buit legal. Els dos socis de govern (BComú i PSC) han donat suport a la proposta d’ERC per impulsar aquesta regulació, que ha rebut el vot favorable també de Junts per Catalunya, Ciutadans i Barcelona pel Canvi. El PP s’ha abstingut.

La proposició d’Esquerra insta la Generalitat a aprovar “amb la màxima brevetat possible” un reglament sobre les llars compartides que habiliti els ajuntaments a l’hora d’atorgar els permisos. De fet, s’espera que es pugui aprovar en el mes de desembre. El text també insta el govern municipal a preparar “amb la màxima diligència” una ordenança que reguli les habitacions turístiques perquè sigui necessari tenir un permís de l’Ajuntament per oferir aquesta activitat.

A més, els republicans plantegen que l’ordenança reculli les condicions d’habitabilitat i higiene que han d’oferir aquestes habitacions; els requisits que ha complir el propietari per minimitzar les molèsties ocasionades als veïns, i un règim d’inspecció i sancionador que inclogui la possibilitat d’extingir el permís.

habitacions turístiques

Quantes habitacions compartides hi ha a Barcelona?

Regidors del govern, ERC i JxC han comparegut abans del ple per anunciar l’entesa. “No tenim res en contra de l’economia col·laborativa, però això s’ha pervertit”, ha sentenciat Miquel Puig (ERC), que ha demanat “acabar amb les pensions clandestines”. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha dit que es vol regular “tota activitat que mercadegi amb l’habitatge”. “Tenim un compromís contra la il·legalitat i l’alegalitat”, ha afirmat Xavier Marcè (PSC), regidor de Turisme.

Elsa Artadi (JxC) ha dit que la regulació vol donar seguretat jurídica a visitants i veïns. En la compareixença conjunta, els quatre grups no s’han posat d’acord a l’hora de concretar quantes habitacions de lloguer turística hi ha a Barcelona. Elsa Artadi ha dit que se’n calculen unes 15.000 a l’àrea metropolitana, però Miquel Puig ha aventurat que n’hi ha més (sense dir quantes). Janet Sanz no ha volgut concretar cap xifra i ha dit que quan es faci l’ordenança caldrà fixar quantes se’n permeten i a on.

En el debat al plenari, Celestino Corbacho (Cs) ha dit que el lloguer d’habitacions és avui una activitat econòmica i que li sembla bé regular-la. Des de Barcelona pel Canvi, Eva Parera ha defensat el vot favorable a la proposició per “posar ordre al turisme i valorar-lo en positiu”. El líder municipal del PP, Josep Bou, ha apuntat que la proposta d’ERC és “un brindis al sol” perquè es demanen coses que no són competència municipal, i ha citat d’exemple el règim sancionador.

Una nova foto del govern amb ERC i JxC

L’entesa del govern amb els grups independentistes reprodueix la foto que ja hi va haver al plenari de setembre per impulsar un recàrrec a la taxa turística. La foto dels quatre grups pren especial rellevància en plenes negociacions per al pressupost i les ordenances fiscals i suposa un pas més de cara a un possible acord.