Després de tres anys de treball s’ha presentat el Pla estratègic de Barcelona i la seva regió metropolitana per al 2030. Per primera vegada es marquen objectius conjunts per al concepte que anomenen “la ciutat dels 5 milions d’habitants”, un territori que va més enllà de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Engloba zones com el Vallès o el Maresme, i busca solucions conjuntes per afrontar els reptes de la mobilitat, l’habitatge o la sostenibilitat.

El regidor de Presidència i president de la comissió executiva del Pla estratègic de Barcelona (PEMB), Jordi Martí, ha destacat que “ja no és suficient parlar de l’àrea metropolitana de Barcelona, perquè les connexions de Rodalies o el sòl que es necessita per una alimentació sostenible depassen aquest territori”, i ha afegit que la projecció econòmica a escala internacional de Barcelona “exigeix mirar aquesta gran regió pensant que tot és Barcelona. És el primer intent de generar reptes en aquesta escala”, ha conclòs Martí.

La ciutat dels cinc milions d’habitants

La ciutat dels 5 milions d’habitants no té cap òrgan de govern. “És el territori on vivim, on anem a treballar, a comprar, a estudiar o a gaudir de la cultura”, ha explicat el coordinador del Pla Estatègic de Barcelona, Oriol Estela, que ha apuntat que davant dels problemes de mobilitat, d’habitatge, de contaminació, i d’emergència climàtica, “no té sentit planificar solucions ajuntament per ajuntament ni municipi per municipi. Altres nivells de govern no hi donen solució, i hem d’actuar per coordinar tots els agents del territori.”

El Compromís Metropolità 2030: una estratègia per a la ciutat dels 5 milions, és el resultat de debats i treball amb tots els actors del territori, públics i privats, des dels ajuntaments, a la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana i la Generalitat, fins al sector privat i empresarial, també el món acadèmic i les entitats ciutadanes.