compromís Besòs Maresme

Unitat política pel Besòs i el Maresme. Tots els grups municipals de l’Ajuntament de Barcelona han signat un compromís per a aquest barri que recull 64 actuacions en urbanisme, habitatge, salut o educació que s’hauran de desplegar en els propers quatre mandats (fins al 2039). El Compromís pel Besòs i el Maresme es llegirà al ple de juliol en forma de declaració institucional i s’ha presentat abans de la sessió amb una foto conjunta.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha destacat que el Besòs té “un dèficit històric d’inversions” i que amb aquest compromís unànime l’Ajuntament s’hi implicarà “governi qui governi”. També ha dit que seran exigents amb les altres administracions. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha apuntat que l’acord representa “una nova onada transformadora” al barri amb la voluntat de rehabilitar un miler d’habitatges.

Demostrem un compromís real i efectiu, lluny del partidisme, per actuar governi qui governi
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

El Compromís pel Besòs i el Maresme és fruit d’una iniciativa d’ERC que es va aprovar per unanimitat en el ple d’octubre del 2020. Es va crear una Comissió de Treball que durant aquests mesos ha definit els punts d’actuació. Hi han format part tots els grups i 25 entitats del barri. La portaveu adjunta d’ERC, Elisenda Alamany, ha afirmat que el document serà “el primer compromís que el govern municipal del 2023 haurà d’executar”.

Amb aquest acord Barcelona recupera el nord, mira cap al nord i hi fixa una agenda prioritària
Elisenda Alamany, portaveu adjunta d’ERC

Pla d’inversions de 100 M €

El document signat fixa un pla d’inversions i despesa corrent valorat en 100 M € fins al 2039, que hauran d’aportar l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i també arribaran a través dels fons Next Generation de la Unió Europea. També es crearà un comissionat del Compromís del Besòs i el Maresme per fer seguiment de les actuacions previstes, que inclouen la rehabilitació d’habitatges, el reforç de l’atenció primària, la neteja i la seguretat, així com eliminar la bretxa digital.

És una nova onada transformadora del barri que va més enllà de l’espai públic i entra dins les cases amb la rehabilitació d’un miler d’habitatges
Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde

Rehabilitació d’un miler d’habitatges

Un dels punts principals del compromís per millorar el Besòs i el Maresme és la rehabilitació dels habitatges afectats per aluminosi. Aquest mes han començat les obres en la primera de les 10 finques que es rehabilitaran en el marc de la prova pilot del Pla de regeneració urbana del barri. L’objectiu del consistori és detectar i corregir les deficiències existents en aquests i molts més blocs aixecats durant els anys 50, amb força problemes estructurals.

Besòs i el Maresme

El pla també inclou la millora en l’àmbit de l’ensenyament, la cultura i els esports. Per ara, ja s’ha posat en marxa accions com la consolidació de l’Institut Rambla Prim, o el reforç de l’escola d’adults. A mitjà termini està previst que, entre d’altres, s’executi la segona escola bressol pública o fer realitat una nova biblioteca que ha de permetre un salt quantitatiu en la promoció de la cultura.

Un altre dels punts vetllarà per l’eliminació de la bretxa digital que ha quedat al descobert, sobretot, arran de la pandèmia. Es vol aconseguir millorant la connectivitat als equipaments públics o impulsant programes de suport digital.

L’ampliació del CAP Besòs, més a prop

L’ampliació del CAP Besòs és una reivindicació veïnal històrica. Des del consistori asseguren que segueixen treballant amb la Generalitat per aconseguir aquesta millora. D’altra banda, han anunciat que ja ha sortit la licitació de l’enderroc de l’antic cinema Pere IV, l’espai on es preveu que es construeixi un edifici per acollir el nou CAP, la nova biblioteca i un auditori. Però, a banda d’aquest requeriment dels veïns, el compromís inclou altres aspectes a llarg termini com, per exemple, la millora dels serveis que ofereix l’Hospital del Mar.

Impulsar la cohesió social i millorar el manteniment

La comissió també està definint un pla per impulsar i donar visibilitat al comerç de proximitat de la zona. Un projecte que va lligat a una rehabilitació que ja s’ha dut a terme, la del Mercat Municipal. Pel que fa al manteniment, tant l’Ajuntament com els veïns aposten per prioritzar la neteja com a element que serveixi per millorar la imatge el barri. Han acordat, també, dissenyar campanyes específiques de convivència i civisme per fomentar el bon ús de l’espai públic.

Aposta per un barri més segur

Els problemes de seguretat al barri preocupen els veïns. Per això la Comissió de Treball ha acordat que s’hi reforci la presència policial tant de dia com de nit. Es preveu incrementar els efectius de la Guàrdia Urbana i la creació d’una unitat nocturna pròpia del districte. També es vol impulsar l’atenció prioritària per part dels serveis d’investigació dels Mossos d’Esquadra, entre d’altres.