Després de les eleccions municipals del 2015, el mapa de les seccions censals de Barcelona es repartia entre el blau de CiU, el morat de BComú i la petita secció censal de Sant Martí de Provençals que sempre es tenyeix del color del Partit Popular. Però després de les eleccions municipals 2019, Barcelona és un trencaclosques groc, morat, vermell, taronja, rosat i blau. Desplaça la barra blanca de dreta a esquerra per veure com s’ha repintat la ciutat.
[vc_section][vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1551100517095{background-color: rgba(249,87,65,0.83) !important;*background-color: rgb(249,87,65) !important;}”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]

Anem més al detall i analitzem on han perdut i on han guanyat percentatge de vot els partits amb representació a l’Ajuntament de Barcelona.

Esquerra Republicana de Catalunya

La candidatura d’Ernest Maragall ha millorat els resultats del 2015 en totes les seccions censals de la ciutat. Destaca, especialment, la secció dels entorns de la plaça del Poeta Boscà. Si en les eleccions municipals del 2015 ERC s’hi va situar com a tercera força, amb el 16,1 % dels vots, el 26 de maig passat va obtenir el seu millor resultat en aquesta àrea de la Barceloneta, el 40,82 % dels vots vàlids.

Barcelona en Comú

Majoritàriament, Barcelona en Comú ha perdut percentatge de vot en les eleccions municipals 2019, especialment en les seccions censals d’Horta-Guinardó, Nou Barris i del costat Besòs de la ciutat. N’és exemple la secció 117 d’Horta-Guinardó, situada a la plaça d’Eivissa. Aquí, Barcelona en Comú ha registrat el percentatge de vot més baix a les eleccions municipals 2019, un 1,20 % dels vots. En canvi, en aquesta mateixa secció l’any 2015 va ser la força més votada amb el 28,8 % dels vots. Però també hi ha hagut zones on els comuns han millorat els resultats del 2015, a les Corts, Sarrià – Sant Gervasi i l’Eixample.

Partit dels Socialistes de Catalunya

El vot del PSC ha crescut arreu de la ciutat en les eleccions municipals 2019, sobretot a les seccions censals de Nou Barris. A banda, també destaca la millora dels resultats en una secció censal de la Marina de Port. Ara fa quatre anys, Jaume Collboni va obtenir-hi el 18 % dels vots i es va quedar en segona posició, per darrere d’Ada Colau. En les eleccions municipals 2019, el PSC ha remuntat i ha estat la força més votada a la secció censal, amb el 36,3 % dels vots.

Barcelona pel Canvi – Ciutadans

La candidatura de Manuel Valls s’ha fet forta en les eleccions municipals 2019 en zones on tradicionalment guanyava CiU, les Corts i Sarrià – Sant Gervasi. Bona prova d’això és que la secció censal on més ha crescut el vot de ciutadans respecte als comicis del 2015 es troba entre els carrers de Ganduxer i del Doctor Fleming, a Sant Gervasi – Galvany. Per contra, B-Cs ha perdut vots en altres zones com Nou Barris. Però on ha notat una major davallada ha estat a la secció 7 del districte de Sant Martí. Es tracta d’una illa de cases al costat dels Jardins de Can Miralletes, on la llista de l’ex-primer ministre francès no ha obtingut cap vot en les eleccions municipals 2019. En canvi, Força Ciutadana s’ha situat com a cinquena força més votada, amb prop del 10 % dels vots.

Junts per Catalunya

Podríem dir que el mapa de variació de vot de Junts per Catalunya és invers al de Ciutadans. Si la llista encapçalada per Manuel Valls ha crescut a Sarrià – Sant Gervasi i les Corts, és en aquests districtes on la llista de Joaquim Forn ha perdut presència. Però no només B-Cs ha donat una sorpresa a JxC. En una mateixa secció censal del Putxet i el Farró, CiU va obtenir el 42,9 % dels vots en les eleccions municipals 2015 però, enguany, JxC no hi ha rebut cap vot. En canvi, la candidatura d’Actua ha estat la segona força més votada, per darrere d’ERC. El vot de Junts per Catalunya ha crescut en poques seccions censals de la ciutat en les eleccions municipals 2019, però destaca la plaça d’Eivissa i els seus entorns, on després d’una victòria còmoda de BComú el 2015, Junts per Catalunya ha estat la força més votada el 26 de maig.

Partit Popular

Tot i mantenir la victòria a la secció fidel de Sant Martí de Provençals, el Partit Popular ha perdut percentatge de vot en el conjunt de la ciutat. Destaca una secció censal de Pedralbes, on el 2015 el PP va ser la segona força amb el 25,1 % dels vots, per darrere de CiU, però enguany B-Cs hi ha obtingut una victòria acaparadora, amb el 45,1 % dels vots i ha deixat el PP en quarta posició. Un dels pocs llocs on Josep Bou ha millorat els resultats del seu predecessor, Alberto Fernández Díaz, és al Bon Pastor, on en una secció censal ha escalat de la sisena posició de les eleccions municipals del 2015 a la quarta el 26 de maig passat.