Tal com vam explicar divendres, el nomenament del líder del PSC a l’Ajuntament, Jaume Collboni, com a segon tinent d’alcalde i responsable de l’àrea d’Empresa, Cultura i Innovació suposa el desplaçament de Laia Ortiz a la tercera tinència d’alcaldia; de Jaume Asens, a la quarta, i de Janet Sanz, a la cinquena. Fins ara, el govern en solitari de Barcelona en Comú només tenia quatre tinències d’alcaldia. Per tal d’evitar que el nou govern esdevingui un bipartit amb àrees que funcionen de forma separada o fins i tot contradictòria, el pacte d’Ada Colau i Jaume Collboni preveu compartir responsabilitats dins de quasi totes les àrees.
La d’Economia, Treball i Planificació Estratègica, responsabilitat del primer tinent d’alcalde, és l’única dins la qual no hi haurà cap responsable socialista. De fet, l’àrea de Gerardo Pisarello romandrà bastant invariable amb l’entrada del PSC al govern. L’únic canvi és que el regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, de Barcelona en Comú, deixa de dependre’n i s’integra dins la nova àrea d’Empresa, Cultura i Innovació que encapaçala Collboni. Però Colom, artífex del nou acord d’horaris comercials, perdrà les competències de Comerç i Mercats, que assumirà la regidora socialista Montse Ballarín. També “penja” de Collboni el nou comissionat de Cultura, Xavier Marcé, que substituirà Berta Sureda. El líder dels socialistes assumeix directament les funcions de promoció de la ciutat a través de la representació a Fira de Barcelona, la Fundació Mobile World Capital i el Consorci de la Zona Franca. De fet, Collboni serà qui mantingui formalment les relacions institucionals amb la Generalitat i l’Estat, coordinant les corresponents comissions bilaterals.
A la tercera tinència d’alcaldia, la Drets Socials, Laia Ortiz delegarà en la regidora socialista Carmen Andrés les competències d’Infància, Joventut i Gent Gran. Desapareixerà, doncs, la regidoria de Cicle de Vida de Laura Pérez (BComú), que es queda només amb Feminismes i LGTBi i passa a vincular-se a l’àrea de Drets Civils, capitanejada per Jaume Asens. En aquesta àrea, l’exregidor socialista David Escudé serà nomenat comissionat d’Esports en substitució de Marta Carranza. Escudé, llicenciat en Dret i exdirigent de la Joventut Socialista de Catalunya, anava de número cinc a les llistes del PSC i, per tant, va quedar fora del consistori a les darreres eleccions municipals quan els socialistes van obtenir només quatre regidors.
A la cinquena tinència d’alcaldia, la d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz incorpora l’arquitecte i regidor socialista Daniel Mòdol com a responsable d’Arquitectura, Paisatge i Patrimoni. Mòdol serà vicepresident. S’hauran de posar d’acord en temes espinosos que fins ara havien estat motiu de picabaralles entre Barcelona en Comú i el PSC, com la cobertura de la ronda de Dalt o el futur de Can Vies.
Pel que fa a les 10 regidores de districte, els socialistes n’assumiran tres. A l’Eixample, Montse Ballarín (PSC) substituirà Agustí Colom (BComú), que es farà càrrec de les Corts, en lloc de Laura Pérez. Daniel Mòdol (PSC) serà el nou regidor de Sarrià – Sant Gervasi, en lloc de Gerardo Pisarello (BComú). I Carmen Andrés (PSC) serà la regidora de Sant Andreu, en lloc de Laia Ortiz (BComú). Amb aquests canvis, Barcelona en Comú vol alliberar els tres primers tinents d’alcalde de responsabilitats territorials, però la cinquena, Janet Sanz, sí que compaginarà la tinència amb Nou Barris. Els d’Ada Colau no han volgut renunciar al districte on tant ells com els socialistes treuen millors resultats, així que la dirigent del PSC de Nou Barris, Carmen Andrés, serà la regidora del veí Sant Andreu.