Aquesta bandera presideix la que es considera com la casa d'Europa a Barcelona. Un edifici del passeig de Gràcia que inclou dues administracions comunitàries: d'una banda, la representació de la Comissió Europea i, de l'altra, l'oficina del Parlament Europeu a Barcelona. Comparteixen lloc però tenen dependències i objectius diferenciats. FERRAN TARRADELLAS, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona "La representació de la Comissió serien les orelles i els ulls de la Unió Europea al territori. Seria també la veu de la Unió Europea i una mica la corretja de transmissió de les inquietuds o de les il·lusions o de les idees que puguin tenir els ciutadans europeus en aquesta part d'Europa que és Catalunya." MARIA TERESA CALVO, directora de l'Oficina d'Informació del Parlament Europeu a Barcelona "Nosaltres no representem res sinó nosaltres som una oficina de comunicació dels eurodiputats i som un enllaç entre els nostres diputats, la societat civil i els mitjans de comunicació." A l'Oficina del Parlament Europeu a la ciutat hi treballen quatre persones, que organitzen fòrums sobre l'activitat europarlamentària, o bé fan d'enllaç entre grups d'interès i els eurodiputats catalans. L'equip de la Comissió és una mica més gran, de set persones i inclou un traductor. FERRAN TARRADELLAS, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona "Jo el que crec que és molt important és que gràcies a tenir la representació a Barcelona, els ciutadans de Catalunya tenen accés a la informació en català." Prova d'això són tots aquests documents sobre qüestions europees. El fet de donar una resposta lingüística en català és un dels motius pels quals Europa va considerar rellevant portar aquestes institucions a la ciutat. També hi ajuda el fet que Barcelona sigui la capital política euromediterrània i una ciutat avançada capdavantera en noves tecnologies.

Tot i que comparteixen edifici (al número 90 del passeig de Gràcia), les dependències de les dues institucions estan diferenciades i tenen funcions i objectius diferents. L’Oficina d’Informació del Parlament Europeu a Barcelona té per objectiu ser “un enllaç entre els eurodiputats, la societat civil i els mitjans de comunicació catalans”. Hi treballen quatre persones, que organitzen fòrums sobre l’activitat europarlamentària, fan campanyes sobre els valors europeus o bé fan d’enllaç entre grups d’interès i els eurodiputats catalans. A tot el món hi ha 36 oficines com aquesta, i la de la ciutat es va crear el 1998. La majoria d’oficines d’informació (28) són a les capitals dels estats membres de la Unió, tot i que també se’n poden trobar en altres ciutats com Edimburg, Marsella o Munic.

La representació de la Comissió Europea a Barcelona es va posar en marxa l’any 1991. Segons el director de la institució, Ferran Tarradellas, l’organisme pretén ser “les orelles i els ulls de la Unió Europea a Catalunya”. De la mateixa manera, també vol ser “la veu de la Unió i una corretja de transmissió de les inquietuds, il·lusions o idees que puguin tenir els catalans”. Es tracta, per tant, d’una eina de doble direcció que, d’una banda, té per objectiu apropar les polítiques que s’adopten a la Unió Europea, i de l’altra, s’encarrega de copsar la realitat social i les opinions dels catalans. La representació està formada per un equip de set persones, entre els quals, un traductor, fet que permet que s’editin publicacions i material informatiu sobre la Unió Europea en català.