JOSEP CRUANYES, coordinador de la Comissió de la Dignitat "Denunciaríem davant del Parlament Europeu i davant del Consell d'Europa, en cas que l'Estat espanyol es negués a fer aquesta condemna doncs denunciaríem aquest fet perquè entenem que no és permisible en l'Europa democràtica d'aquest moment, que hi hagi un estat europeu que es negui a condemnar els crims que han ocorregut en el propi estat".

La Comissió de la Dignitat ha enviat un requeriment al president Mariano Rajoy perquè condemni l’afusellament del president de la Generalitat Lluís Companys, participi en els actes d’homenatge que es faran el 15 d’octubre i es retornin els documents de Companys que són a l’Arxiu Militar d’Àvila. Si no hi ha resposta, diuen, portaran el cas al Parlament Europeu i al Consell d’Europa.

La Comissió de la Dignitat aprofita la commemoració dels 75 anys de l’afusellament de Lluís Companys per tornar a demanar a l’Estat espanyol que condemni la mort de l’expresident de la Generalitat. En una carta enviada al president Mariano Rajoy, la Comissió demana que faci com ja van fer França i Alemanya l’any 2008 i condemni els fets i es reconeguin “la persona del president i les institucions catalanes que havien estat suprimides i vexades”.

Demanen també que es retornin a Catalunya els documents requisats per la policia alemanya de l’arxiu institucional del govern de la Generalitat a París el 1940. Actualment els documents són a l’Arxiu Militar d’Àvila. Si el Govern espanyol no mou fitxa, portaran el cas al Parlament Europeu i al Consell d’Europa perquè obligui l’Estat espanyol a condemnar la mort de Companys.

Per commemorar el 75è aniversari de l’afusellament, la Comissió de la Dignitat i l’ESMUC han organitzat un concert a la Sala Oval del MNAC que interpretarà l’Orquestra Simfònica de l’ESMUC. Paral·lelament Òmnium Cultural ha fet una crida a les escoles perquè treballin la figura de Companys a classe i també animen els ciutadans a posar espelmes als balcons el capvespre del 14 d’octubre.

El Born Centre Cultural se suma als homenatges a Lluís Companys amb una exposició monogràfica. Des d’aquest dimarts i fins al pròxim 22 de novembre s’hi pot visitar gratuïtament “Retrat Companys”. La mostra recull imatges de fotoperiodistes catalans com Agustí Centelles o Josep Maria de Segarra que narren la vida política del president de la Generalitat. Aquesta exposició ja es va exhibir el 2012 i 2013 al Castell de Montjuïc.