El debat s’ha centrat en la subvenció d’1,3 milions d’euros que l’any 2012 l’Ajuntament va atorgar a Barcelona Regional per a projectes de transformació urbanística i mediambiental. Una part d’aquests diners, prop de 600.000 euros, van anar a parar a una empresa filial i no es van destinar al propòsit perquè s’havien demanat. El febrer de l’any passat, el govern municipal ja va explicar aquests fets i va instar a Barcelona Regional a retornar els diners.

Personal tècnic de l’Ajuntament, entre els quals l’interventor general o el director dels Serveis Jurídics, han comparegut en la comissió per detallar els fets. Les explicacions no han convençut tots els grups a l’hora d’aclarir què va fallar en l’atorgament d’aquella subvenció i si al darrere hi ha responsabilitats polítiques. “No sé què fem avui aquí?” s’ha preguntat Jordi Coronas (ERC). “Cap veí ha estat capaç d’entendre res”, ha afegit el socialista Daniel Mòdol.

En una de les intervencions, l’exgerent de Recursos Joan Llinares ha apuntat que si BR funcionés com a societat mercantil, les responsabilitats recaurien en aquells que hi tenien capacitat de decisió i d’administració. Per això, Carina Mejías (Cs) ha considerat provat que Vives va crear una empresa “al marge del control econòmic”. Des del PDeCAT, Jordi Martí ha replicat que “no hi ha cap responsabilitat política de cap membre del govern Trias”.

María José Lecha (CUP) ha denunciat “una manca de control greu” de l’Ajuntament a BR, i Xavier Mulleras (PP) ha dit que l’agència metropolitana és “una caixa negra fora de control més enllà del 2011”. La tinenta d’alcalde Janet Sanz ha exigit prudència a Mulleras i ha conclòs que a banda de saber què va passar en el mandat anterior, la comissió busca trobar la manera que no es torni a repetir.