Comín torna al punt de partida: ser diputat, però sense votar en els plens. Aquest dimarts al matí ha fet arribar un document a la Mesa del Parlament en què renunciava a aquest dret, com va fer a l’inici de la legislatura. D’aquesta manera, treu pressió als representants de JxC i ERC a la Mesa, que havien de decidir si mantenien el vot de Comín tot i que ha canviat la seva situació jurídica, després que la justícia belga el va deixar en llibertat sense mesures cautelars i en va rebutjar l’extradició.

De fet, en la reunió de la setmana passada, Ciutadans va advertir que si la Mesa permetia a Comín continuar delegant el vot, això podia tenir conseqüències legals. El PSC i el PP van demanar que se li denegués aquest dret, en entendre que ja no es donaven les condicions que el justificaven. La Mesa va acordar donar una setmana de marge a ERC perquè aportés la documentació necessària per aclarir la situació legal del diputat, però finalment no ha calgut reconsiderar-ho, després que Comín hagi renunciat al vot.

JxC i ERC perden la majoria simple

La decisió de Comín, que manté l’acta de diputat tot i que no votarà en els plens, deixa el bloc sobiranista en una situació delicada. JxC i ERC sumen 65 vots, els mateixos que tenen Ciutadans, el PSC, CCP i el PP. Aquest empat fa que sempre que els comuns votin en contra dels independentistes, tot torni a dependre de la CUP.

En les properes setmanes no es preveu cap debat en què s’arribi a aquesta disjuntiva, com va passar en el ple d’investidura de Quim Torra. Però la situació es podria repetir en votacions transcendentals, com la dels pressupostos. Llavors caldrà veure si Comín renuncia a l’acta, per facilitar la majoria de JxC i ERC, o bé torna a intentar delegar el vot.