Són els primers barcelonins que han donat suport a aquesta iniciativa que persegueix que tots els ciutadans disposin d'una renda mínima de 664 euros. Entre els qui hi han firmat, molts aturats, però també persones que conserven la feina, almenys de moment. CHUS GARCIA "El 31 d'agost se m'acaba el contracte, no sé si podré treballar l'any vinent." FRANCISCO GÓMEZ "Yo me encuentro parado y cada vez lo veo peor todo." SERGI GARCIA "No aconseguirem res si no fem res." Els promotors d'aquesta ILP són l'Assemblea d'Aturats de Barcelona però tenen el suport d'altres col·lectius. La recollida s'ha organitzat a través de les assemblees que hi ha als diferents barris. Darrere aquest taulell, per exemple, hi ha els desocupats de la Marina-Zona Franca. EDUARD BLASCO, Assemblea d'Aturats de la Marina-Zona Franca "A l'Estat espanyol hi ha més de sis milions d'aturats, a Catalunya gairebé un milió d'aturats, i la idea és cobrir les necessitats de les persones que en aquests moments no poden treballar." La quantia de 664 euros mensuals que demanen és la mateixa que la Generalitat marca com a llindar de la pobresa. Si la proposta tira endavant podran accedir a aquesta ajuda les persones que tinguin uns ingressos inferiors a aquesta xifra, que siguin majors de 18 anys i que acreditin 12 mesos de residència continuada a Catalunya. Això sí, un cop percebin el subsidi, tindran l'obligació d'acceptar una oferta de feina adequada. Els seus impulsors s'acullen a l'article 24.3 de l'Estatut que preveu una renda garantida per a la ciutadania. La recollida de firmes està en marxa, però també s'ha iniciat una ronda de converses amb els partits politítics. ESTHER PÉREZ, membre de l'Assemblea de la Marina del 15-M "Estem tenint converses amb diferents partits que són propers a la iniciativa. Ja sabem que les majories són les que manen però en algun moment han d'escoltar el poble." Els promotors d'aquesta inicitiva tenen quatre mesos, prorrogables a dos més, per aconseguir les 50 mil signatures necessàries perquè el Parlament tramiti el projecte de llei.

Una de les primeres taules de recollida de firmes s’ha instal·lat a la plaça de la Marina de Sants, al costat de la Zona Franca. Hi poden signar els majors de 16 anys que visquin a Catalunya. El degoteig de persones que durant el matí de diumenge han donat suport a aquesta ILP amb la seva firma ha estat constant. Entre els barcelonins solidaris amb aquesta iniciativa hi hem trobat molts aturats, però també treballadors, que diuen que són conscients que la inestabilitat laboral és ara més gran que mai.

L’objectiu és assolir les 50.000 signatures que requereix el Parlament de Catalunya per tirar endavant el projecte de llei. Per aconseguir-ho, els promotors s’han organitzat per recollir les firmes a través de les assemblees d’aturats dels diferents barris. Disposen de 120 dies, però poden aconseguir una pròrroga de 60 dies més.

Beneficiaris de la renda mínima

La quantia màxima que es pot percebre és de 664 euros. Si la mesura s’acaba aplicant, podran percebre l’ajuda els catalans majors de 18 anys que tinguin uns ingressos inferiors a 664 euros i que acreditin almenys un any de residència. Els beneficiaris tindran l’obligació d’acceptar una oferta de feina adequada.