Escolta aquesta notícia

Barcelona transformarà la muntanya de Montjuïc en un gran parc metropolità a partir del 2035. Ho ha anunciat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en el segon “L’alcalde respon” del seu mandat. Per fer-ho possible, el govern municipal del PSC ha elaborat un full de ruta que inclou múltiples actuacions. Algunes ja s’havien anunciat (com ara l’arribada de l’L2 del metro a la muntanya o la reforma del Morrot), però d’altres són noves: l’Ajuntament renovarà la plaça d’Espanya i l’avinguda de la Maria Cristina i crearà un nou eix de vianants.

Caminar als peus de la plaça d’Espanya

Montjuïc tindrà una nova porta d’entrada des de la ciutat amb molt de protagonisme per al vianant. El consistori projecta construir una nova vorera a tot el voltant de la plaça d’Espanya a la qual s’hi podrà accedir a peu creuant quatre passos nous de vianants.

L’avinguda de la Reina Maria Cristina també deixarà de ser com és ara i es convertirà en un nou eix de vianants situat al centre que permetrà connectar millor amb la plaça d’Espanya a peu. Els carrils de circulació quedaran als laterals. A més, en tot l’entorn l’Ajuntament hi plantarà més verd.

En total, la transformació disposarà d’un pressupost de 10 milions d’euros i es durà a terme quan finalitzin les obres de l’L8 dels Ferrocarrils de la Generalitat.

Transformació, també, de l’Anella Olímpica

A banda de transformar la plaça d’Espanya, l’Ajuntament també vol renovar tota l’Anella Olímpica, icona cultural i esportiva de la ciutat que rep més d’un milió d’espectadors anuals. En els pròxims cinc anys (amb horitzó 2029), amb un pressupost de 370 milions d’euros, es preveu ampliar la sala Sant Jordi Club (per acollir concerts de fins a 8.000 espectadors), renovar del Palau Sant Jordi, modernitzar l’Estradi Olímpic Lluís Companys i transformar l’esplanada de l’Anella Olímpica (amb més arbres, zones d’estada i restauració).

La tercera transformació de Montjuïc

Collboni ha explicat que aquesta serà la tercera gran transformació de Montjuïc, després de la que es va viure amb l’Exposició Internacional del 1929 i la dels Jocs Olímpics del 1992. Una transformació que es completarà amb altres projectes que ja estaven previstos i anunciats en tot aquest entorn.

Per exemple, la renovació de Fira de Barcelona, la creació de 500 pisos públics entre el Paral·lel i Rius i Taulet, la transformació del Morrot (que inclou l‘ampliació de la ronda del Litoral i la construcció d’un passeig per a busos i bicis), l’arribada del metro a la muntanya i l’expansió del barri de la Marina del Prat Vermell. Tot plegat, segons el consistori, per relligar la muntanya amb la Marina, el Poble-sec, la Font de la Guatlla i la ciutat.

A més, el consistori també iniciarà un procés de conservació dels jardins històrics de Montjuïc, com els de l’Umbracle, els de Laribal i els del Teatre Grec. Actuacions que es faran en els pròxims dos anys amb un pressupost de 8,8 milions d’euros. En paral·lel, l’Ajuntament també recuperarà el Palau d’Esports, en desús des de fa 25 anys. Tot plegat, un seguit d’actuacions que haurien d’estar llestes pel centenari de l’Exposició Universal del 1929.

“Incapaç de gestionar la Barcelona del present”

Entre el públic present a la conferència de Collboni hi havia regidors i tinents d’alcaldia del govern municipal, així com també edils de l’oposició. Per exemple, Jordi Martí Galbis (president del Grup Municipal de Junts), que ha criticat els anuncis de l’alcalde amb l’horitzó 2035 sense dir “ni una paraula dels problemes que ens ofeguen el 2025”. Per Martí Galbis és una mostra que Collboni és “incapaç de gestionar la Barcelona del present”.

Comparteix a: