El candidat del PSC a l’alcaldia, Jaume Collboni, ha proposat suprimir la taxa d’inici de l’activitat econòmica. Es tracta d’un impost municipal i, segons Collboni, eliminar-lo tindria un cost d’un milió d’euros “assumible” per a l’Ajuntament. Ho ha anunciat en els Esmorzars amb el Comerç, que organitzen Barcelona Oberta i la Fundació Barcelona Comerç, que ja han comptat amb la participació dels candidats Manuel Valls, Josep Bou i Ernest Maragall.

Collboni ha emmarcat la proposta en un pla de govern que s’anomenaria Barcelona fàcil i que té l’objectiu de “facilitar l’activitat econòmica amb canvis legals, de llicències i impositius”. Actualment l’obertura d’una empresa a la ciutat suposa el pagament d’una taxa d’inici d’activitat econòmica que, en funció de l’activitat, oscil·la entre els 227 i els 1.555 euros. Segons Collboni, el pla que proposa és la continuació del programa Llança’t, impulsat amb Barcelona Activa quan el PSC va estar al govern.

Recuperar els BID i promoure la mobilitat a peu

Durant l’esmorzar el candidat socialista ha arribat a altres compromisos amb els comerciants, com ara donar un impuls definitiu al programa dels APEU o BID (business improvement districts), que són àrees de promoció econòmica urbana amb un model de gestió publicoprivat que impulsi el comerç de proximitat. Collboni ha recordat que el PSC, quan va estar al govern, en va impulsar dues proves pilot a Sant Andreu i al Born.

Sobre quina és la mobilitat que vol per a Barcelona, Collboni ha dit que “fomentar la mobilitat sostenible és molt més que construir carrils bici”. El candidat socialista creu que cal afavorir més la mobilitat a peu: “No podem perdre la perspectiva de ser una ciutat caminable”. Ha defensat la unió del tramvia per la Diagonal però ha dit que cal “despolititzar” el projecte i estudiar a fons “quin és el model més eficient i saber quin en serà el cost”.

Més agents de la Urbana i dels Mossos

En matèria de seguretat considera que ha mancat lideratge de l’alcaldessa per reclamar reforços policials als carrers de la ciutat i ha apostat per ampliar la plantilla de la Guàrdia Urbana amb 100 agents més i la dels Mossos d’Esquadra amb 400 agents. També ha proposat recuperar instruments com les agències de promoció dels districtes. “Hi ha hagut un procés de recentralització durant els últims vuit anys”, ha assenyalat.