Escolta aquesta notícia

Crear ocupació de qualitat, diversificar l’economia de la ciutat i impulsar-ne els sectors estratègics. Aquests són els objectius econòmics que s’ha marcat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, per als propers 10 anys, és a dir, fins al 2035. Sota el nom de Barcelona impulsa, Collboni ha traçat aquest dilluns les línies mestres de l’agenda econòmica de Barcelona. L’alcalde estima que amb aquest pla, pensat per executar en dos mandats, es podran crear 180.000 llocs de treball “amb bons sous i estables” i transformar 1,8 milions de m2 de sòl en l’àmbit metropolità. Tot plegat, amb una inversió de 890 milions d’euros, 215 dels quals s’invertiran aquest 2025.

La crisi aranzelària, “una oportunitat magnífica”

El pla pretén avançar en la diversificació de l’economia per ser més competitius globalment i menys vulnerables a les fluctuacions del mercat. “Ho tenim ben enfocat”, assegura Collboni, i afegeix que es tracta de tenir “més resistència a la crisi i millors salaris”. Aquí, l’alcalde també s’ha referit a l’increment d’aranzels al comerç internacional anunciat per l’administració Trump. No nega que tindrà un impacte econòmic però creu que també es pot convertir en una “oportunitat magnífica”. Es tracta, ha dit, de localitzar projectes, talent i inversions i fer-ho “més ràpid” que la resta.

Vuit grans àrees d’activitat econòmica

Collboni imagina una Barcelona dividida en vuit grans àrees d’activitat econòmica, amb especial protagonisme per a la Sagrera, com a nou espai de centralitat amb més d’un milió de metres quadrats de sòl disponible, la meitat dels quals es destinaran a activitat econòmica. El govern veu aquest espai com una “oportunitat única” per convertir aquesta zona en pol d’activitat econòmica de gran rendiment.

Les altres àrees són l’Eix Diagonal Salut, dedicat a la recerca i la salut, amb projectes com el nou Hospital Clínic, la fundació Fraunhofer o el Caixa Reserch Institute; Sants-Montjuïc, destinat a ser un pol d’activitat en connectivitat, esport, cooperativisme i cultura amb projectes com el Bloc4BCN o l’ampliació de la Fira de Barcelona; l’àrea Centre amb la Ciutadella del Coneixement com a principal estàndard; la Zona Litoral, dedicada a l’economia blava i la sostenibilitat i projectes de futur com el Parc de Tecnologia Marítima de Barcelona (PTMB); el 22@ destinat a la innovació, l’emprenedoria i la creativitat; el Besòs, centrat en la indústria creativa verda i circular, i la Zona Franca, dedicada a la indústria 4.0, l’alimentària i la logística.

A banda d’aquestes àrees, el pla també busca reforçar el posicionament de la ciutat en 10 sectors estratègics: comerç i restauració, salut, economia de les cures, ciència i innovació, economia social i solidària, economia del visitant, tecnologia digital, indústries creatives, agroalimentari i economia blava.

Comparteix a: