La missa de la Mercè és un dels actes més matiners de cada 24 de setembre per celebrar la festivitat de la copatrona de Barcelona. Aquest 2024, per primer cop després d’una dècada, en l’ofici religiós hi han coincidit tant l’alcalde de la ciutat com el president de la Generalitat. Jaume Collboni i Salvador Illa han acudit plegats a l’homilia del cardenal i arquebisbe Joan Josep Omella i s’han assegut als bancs de primera fila. El 2014 va ser l’última vegada que es van veure les dues figures juntes a la missa, amb Xavier Trias i Artur Mas.

És el segon any consecutiu que Collboni recupera la presència del batlle de Barcelona en aquesta celebració religiosa. Ja ho va fer l’any passat després que la seva antecessora al càrrec, Ada Colau, deixés d’assistir-hi el 2015 i, de fet, al llarg del seu mandat no hi va anar mai. En la missa, l’alcalde s’ha rodejat dels quatre tinents d’alcaldia —Laia Bonet, Maria Eugènia Gay, Albert Batlle i Jordi Valls— i altres membres del govern, i també hi han estat presents els líders municipals Jordi Martí Galbis (Junts), Daniel Sirera (PP) i Gonzalo de Oro (Vox).

Jaume Collboni acompanyat dels quatre tinents d’alcaldia a la missa de la Mercè

BComú i ERC, les absències a la basílica de la Mercè

Com és habitual, en la tradicional missa de la Mercè no hi han acudit ni Colau ni la resta de regidors de Barcelona en Comú. A diferència de l’any passat, però, tampoc no hi han fet acte de presència els membres del Grup Municipal d’Esquerra Republicana. No s’hi ha vist, per tant, la líder dels republicans, Elisenda Alamany, malgrat que el 2023 Ernest Maragall sí que hi era: s’asseia darrere Collboni i al costat de Trias. Pel que fa al president Illa, s’ha acompanyat, entre d’altres, del president del Parlament, Josep Rull.

Crítica d’Omella a l’abús de les pantalles i a les “noves esclavituds”

En l’homilia, l’arquebisbe de Barcelona ha aprofitat per llançar una crítica als avenços tecnològics que, segons ell, són “fantàstics per comunicar però també qüestionables”. “Ho veiem tot a través de la pantalla i, si no ens agrada, premem un botó i adeu”, ha versat. El cardenal Omella ha conclòs que les noves tecnologies aprimen la mirada cap als altres i ha demanat fixar-se en les noves esclavituds: gent gran depenent sense ajuts, adults que han perdut la feina o joves que no en troben, famílies sense habitatge digne, etc.

Escridassades i xiulets a la sortida de la missa

Un cop acabada la missa de la Mercè, la comitiva institucional ha abandonat la basílica per desplaçar-se en seguici cap a l’Ajuntament de Barcelona. En sortir, diversos veïns i el Grup d’Habitatge de Sants han escridassat i xiulat el govern municipal i, en concret, a la regidora del districte, Raquel Gil. Han denunciat el cas de les persones i famílies que ocupen l’edifici del carrer de Burgos, 26, ja que es troben davant d’un desallotjament imminent. Esquivada la protesta, el seguici ha continuat, amb Collboni i Illa al capdavant.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el president de la Generalitat, Salvador Illa, encapçalen la comitiva de la Mercè