En la seva primera compareixença com a tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Collboni ha desgranat algunes de les accions que vol tirar endavant, com ara un pla de xoc per desenvolupar la cultura als barris i repensar les funcions d'alguns museus com el de Cultures del Món o el del Disseny. Però Collboni ha dibuixat també l'equip amb qui compta per fer-ho. Mantindrà la fins ara comissionada Berta Sureda fins que acabi el traspàs d'aquesta àrea i ha fitxat Xavier Marcé com a assessor després que BComú no el volgués com a comissionat. A més, Valentí Oviedo serà el nou gerent de l'ICUB. Des de l'oposició hi ha hagut crítiques al nou organigrama però sobretot a la política cultural d'aquest primer any. JAUME CIURANA, regidor de CiU "Benvingudes les idees, benvinguda la presència que, sincerament, no costarà excessivament millorar el que havíem tingut fins ara." MARILÉN BARCELÓ, regidora de C's "Tenim present que hem perdut un any. El regidor de Cultura no ha estat molt present en aquest primer any de mandat."· JUANJO PUIGCORBÉ, regidor d'ERC "Tots els que estimem la Cultura ens hem de felicitar per haver pujat un esglaó després d'haver-ne baixat uns quants. I dic això perquè la regidora de Cultura encara està trinxada." ÀNGELS ESTELLER, regidora del PP "Té previst canviar la politització de la cultura en aquest govern en la utilització del nomenclàtor com un arma en contra dels símbols?" MARIA ROVIRA, regidora de la CUP-Capgirem Barcelona "I una cosa que per a nosaltres és fonamental, s'aplicarà el programa de Barcelona en Comú o s'aplicarà el programa del PSC?" JAUME COLLBONI, tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació "Els agraeixo les intervencions, les mans esteses. Estic convençut que hi ha un gran aspectre dins l'Ajuntament en el qual podem trobar acords." Collboni ha dit que en el termini d'un mes preveu fer una conferència en què explicarà més a bastament els eixos de la política cultural que vol dur a terme.

El segon tinent d’alcalde ha explicat breument els 10 punts centrals del seu projecte al capdavant de Cultura, entre els quals destaquen la reorganització de l’organigrama de l’ICUB , un pla de xoc per al desenvolupament cultural als barris, repensar la funció de museus com el Disseny Hub o el Museu de Cultures del Món, promoure el rol cultural de BTV i impulsar un pacte del turisme amb els sectors culturals. També vol promoure l’accessibilitat en el món cultural i la reputació internacional de Barcelona, així com crear un sistema d’informació cultural en clau metropolitana.

Collboni ha anunciat que en el termini d’un mes farà una conferència per explicar detalladament tot el seu programa i, a petició dels grups municipals, s’ha compromès a convocar una comissió extraordinària de Drets Socials, Cultura i Esports per respondre totes les peticions dels partits. També ha explicat que Berta Sureda continuarà com a comissionada de Cultura fins que finalitzi el període transitori de traspàs de competències, que ha qualificat “d’exemplar”.

Des de l’oposició, el regidor de CiU, Jaume Ciurana, ha criticat l’organigrama presentat per Collboni per “poc coherent”. Tot i això, ha aplaudit l’arribada del líder socialista a Cultura. “No costarà excessivament millorar el que havíem tingut fins ara”, ha sentenciat. El regidor Juanjo Puigcorbé (ERC), ha dit que amb Collboni es puja un esglaó “després d’haver-ne baixat uns quants”, i ha assegurat que la regidoria de Cultura segueix “trinxada i amb l’amputació de parts importants”. Puigcorbé i Ciurana han criticat la divisió de l’ICUB que va fer BComú.

La regidora de C’s, Marilén Barceló, ha dit que en Cultura “s’ha perdut un any” i ha reclamat a Collboni “neutralitat ideològica”. Des del PP, la portaveu Àngels Esteller ha demanat al nou tinent d’alcalde si té previst “canviar la politització de la Cultura que ha fet el govern”. La regidora de la CUP Capgirem Barcelona, Maria Rovira, ha afirmat que fins ara la Cultura ha estat “maltractada” i ha preguntat a Collboni si aplicarà el programa de BComú o el del PSC. Rovira i Puigcorbé han denunciat la “precarització” dels treballadors d’equipaments culturals.