El Consell de l’Advocacia Catalana i l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona han emès un comunicat aquest divendres en què apel·len a la Cort Penal Internacional perquè eviti crims contra la humanitat a l’Afganistan, coincidint amb la presa del poder al país per part dels talibans.

Asseguren que la demanda s’ajusta a la jurisdicció i competències internacionals. En aquest sentit, tots dos organismes col·legiats recorden que l’Afganistan és un estat membre de l’Estatut de Roma, per la qual cosa, apunten, que “la Cort Penal Internacional pot exercir jurisdicció si es cometen genocidis, crims de lesa humanitat o crims de guerra, tal com està succeint en el territori afganès”.

Totes dues institucions assenyalen que, segons l’Estatut de Roma, són formes de crims de lesa humanitat “delictes com assassinat, violació, empresonament, desaparicions forçades, esclavitud, en particular de dones i de nens, esclavitud sexual o tortures”.

Mobilització arreu

Els organismes col·legiats mostren una preocupació global per la situació al país, i més encara, per l’empitjorament de les condicions de vida a les quals es veuen immersos infants i dones. És per això que exigeixen “a la comunitat internacional abandonar la seva posició passiva”.

Així, han convocat una “acció conjunta de reivindicació de la defensa dels drets humans“, com d’altres que ja s’han dut a terme a la ciutat els darrers dies. En aquest cas, l’acció s’ha convocat dilluns, 6 de setembre, a les 12 h, davant les seus dels col·legis d’advocats catalans. El de Barcelona és a la cruïlla dels carrers de Mallorca i de Roger de Llúria, just al davant de la Delegació del Govern espanyol a Catalunya.