ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Encuentro que la actitud del gobierno central es immoral. Pero más allá estan las obligaciones jurídicas internacionales. El estado español está obligado a complir las políticas de asilo y creo que no está a la altura." "Y también está el asunto de la financiación. En nuestro caso, lo hemos denunciado. Hay fondos específicos para asilo y immigración que se gestionan a través de los estados y que en nuestro caso no sólo no han llegado a los gobiernos locales sino que tampoco tenemos información sobre su gestión." "En el cas de Barcelona estem fent un sobreesforç i estem fent amb finançament propi el que s'hauria d'estar fent amb finançament europeu que arriben a l'Estat espanyol." "Ante esta crisis Europa puede naufragar o renacer. Las ciudades queremos ayudar haciendo renacer Europa para que sea una tierra de integración, de derechos humanos."

Colau ha alertat que a Barcelona s’han produït “situacions d’emergència que requereixen intervenir immediatament” i la ciutat està fent un “sobreesforç” amb partides econòmiques pròpies quan, de fet, hauria de disposar de les partides europees.

Per això ha reclamat que Europa reconegui el paper dels governs locals i regionals en la gestió de la immigració, “no només en qüestions de finançament sinó també en el disseny de polítiques públiques”, i que avanci en “la governança multinivell”. Colau ha posat com a exemple l’acord signat amb Atenes per acollir un centenar de refugiats en el marc del projecte City to city, al qual darrerament també s’ha sumat Amsterdam. Precisament, l’alcaldessa ha proposat a la Comissió Europea que aprofiti aquesta iniciativa de solidaritat entre ciutats per “avançar en l’assignació de fons directes” als municipis que treballen en l’acollida, de manera que puguin tenir un paper actiu en la resolució d’aquesta crisi.

Colau ho ha afirmat a la seu de la Comissió Europea a Brussel·les en una reunió amb el comissari de Migració, Dimitris Avramópulos, i la comissària de Política Regional, Corina Cretu, per debatre el paper dels municipis en la crisi dels refugiats, en què han participat representants d’una desena de ciutats europees com Amsterdam, Gant, Atenes o Hèlsinki.