“El fenomen ha deixat de ser temporal per ser estacional, s’ha cronificat”, ha denunciat Raimond Blasi (PDeCAT). Des de Cs, el portaveu Paco Sierra ha dit que amb Ada Colau “el “top manta” s’ha agreujat” i ha assegurat que els venedors ja no marxen quan veuen venir la Guàrdia Urbana. El portaveu municipal d’ERC, Jordi Coronas ha afirmat que el fenomen està enquistat i sense avenços i ha qüestionat si l’actuació del govern és suficient. Des del PP, Àngels Esteller ha dit que “s’ha creat un marc a Barcelona que permet el “top manta””.

Els grups han defensat la feina de la Guàrdia Urbana i han centrat les crítiques en les directrius polítiques. El comissionat de Seguretat ha assegurat que la tasca de la policia municipal “és notòria i intensa” amb una activitat que ha reiterat que no està permesa a la ciutat. “La Guàrdia Urbana no pot ser la policia dels manters”, ha dit Amadeu Recasens, que ha afegit que no poden desatendre altres necessitats. Des de la CUP, Maria Rovira ha reclamat “aturar la violència policial i institucional” contra els manters.

Els comerciants demanen solucions

El debat a la comissió l’han seguit diversos representants d’associacions de comerciants, que estan agrupats també en la Plataforma d’Afectats pel “Top Manta”. El seu president, Fermí Villar, ha dit que el fenomen s’ha cronificat i que “estem lluny de la solució”. “Diuen que hi ha més denuncies, òbviament perquè hi ha més venedors”, ha sentenciat Villar, que ha reclamat mesures perquè el “top manta” no vagi a més de cara a l’estiu.

El debat ha arribat, precisament, un dia en què el ‘top manta’ ha tornat a col·locar-se en vies turístiques principals de la ciutat, com l’estació de Metro i Rodalies de plaça de Catalunya o el Passeig de Joan de Borbó, on durant la tarda d’aquest dimecres s’hi instal·lat més d’una trentena de mantes.