Els barcelonins suspenen Ada Colau per quarta vegada consecutiva. L’alcaldessa obté un 4,7 en el Baròmetre semestral de l’Ajuntament de Barcelona i millora en quatre dècimes la nota de l’última enquesta. Esquerra tornaria a guanyar les eleccions municipals a la ciutat i agafa avantatge a Barcelona en Comú, amb qui va empatar a regidors el 2019. Pel que fa a la gestió municipal, el 44 % la troba bona o molt bona, tot i que és el segon problema de Barcelona, segons l’enquesta.

puntuació liders barometre

Maragall, l’únic líder municipal que aprova

El republicà Ernest Maragall és l’únic líder municipal que aprova, amb un 5,5. A més, millora en tres dècimes la nota de l’últim baròmetre. Igual que l’alcaldessa, també obtenen un 4,7 el socialista Jaume Collboni —soci de govern de Colau—, i Elsa Artadi (Junts), que puja tres dècimes. El popular Josep Bou es queda amb un 3,2, mentre que les notes més baixes són per a Luz Guilarte (Cs) amb un 2,8 i Manuel Valls (Barcelona pel Canvi) amb un 2,5.

El regidor de Presidència, Jordi Martí, ha tret importància al suspens de l’alcaldessa i ha apuntat que, a diferència de l’última enquesta, en aquest Baròmetre Ada Colau té més aprovats (56,7 %) que suspensos (40,5 %). “Els resultats van en la bona direcció”, ha dit Martí, que ha afegit que “si algú que té la màxima responsabilitat fa créixer els que la valoren positivament és una molt bona dada”.

L’enquesta també permet saber si els barcelonins coneixen els líders municipals, o no. Ada Colau és, a molta distància, la més coneguda; només un 1,5 % no sap qui és. Ernest Maragall és el segon més conegut (el 16,1 % no el menciona), i Manuel Valls, el tercer (el 20,1 % no el coneix). Un de cada tres barcelonins (32,8 %) no coneix Jaume Collboni (PSC), així com Elsa Artadi (32,1 % no sap qui és). Però la líder més desconeguda és Luz Guilarte, de Ciutadans: el 91,4 % no l’anomena. Pel que fa a Josep Bou, gairebé la meitat no el coneix.

Esquerra amplia l’avantatge a BComú

intenció vot baròmetre

El Baròmetre situa ERC en primera posició en intenció de vot, que tornaria a guanyar les municipals i, aquest cop, a més distància de Barcelona en Comú. L’enquesta dona als republicans un avantatge d’un punt i mig enfront de les quatre dècimes que els van separar el 2019. Les dades es miraran amb lupa després que Maragall hagi dit que vol repetir com a candidat el 2023 i que Colau s’estigui pensant si opta a un tercer mandat.

El PSC es manté en tercer lloc i millora el percentatge. Junts queda en quarta posició i duplica el resultat de l’última enquesta, passant del 3,5 al 7,2. El PP i Ciutadans obtenen percentatges molt baixos i Barcelona pel Canvi, un 0,1. La CUP, que està fora de l’Ajuntament, obté una intenció de vot superior a aquests tres partits, amb un 4,2.

Aval a la gestió municipal, vista com un problema

Malgrat el supens de Colau i Collboni, els barcelonins avalen la gestió municipal. Un 44 % (cinc punts més que l’últim Baròmetre) considera que és bona o molt bona, xifra que supera els que la troben dolenta o molt dolenta (39,2 %), que baixen set punts. Tot i això, la mateixa enquesta situa la gestió municipal com el segon problema més greu de Barcelona, després de la inseguretat. Des del maig del 2016 que aquesta qüestió no ocupava el segon lloc del rànquing.

L’oposició veu una estocada a Colau i Collboni

El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha assegurat que els bons resultats dels republicans són un aval de la ciutadania que situen “ERC com a única alternativa en aquests moments”. Pel que fa al suspens de l’alcaldessa i que la gestió municipal sigui el segon problema de la ciutat, Coronas els ha entès com “una esmena a la totalitat“.

La líder de Junts, Elsa Artadi, ha avisat que “no havia passat mai” que la gestió municipal fos un dels problemes principals, fet que reflecteix “el cansament i la percepció de la gent sobre la mala feina que està fent l’Ajuntament i el govern municipal“. Artadi també s’ha vantat que, segons el baròmetre, Junts doblaria suports en unes eleccions. Des de Ciutadans, Luz Guilarte creu que l’enquesta posa de manifest “el fracàs de Colau i el PSC” i ha advertit que “Barcelona necessita un canvi de gestió”.