Des del primer moment, el govern tenia clar que, d'alguna manera o altra, Barcelona tindria pressupost aquest any 2017. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde (10/11/2016) "La ciutat no es pot aturar, Barcelona tindrà pressupostos, sí o sí". I així serà, malgrat que fins a tres vegades, i amb crítiques mútues de falta de diàleg, l'oposició en bloc ha dit "NO" als comptes, dues en comissió i una al ple del 23 de desembre. Aquell dia, el govern va dur el pressupost a votació vinculat a una qüestió de confiança. Després del NO majoritari, es va obrir un període de 30 dies, que acaba avui, en què l'oposició podia presentar un candidat alternatiu per liderar una moció de censura a l'alcaldessa. Com que entre els 5 grups no hi ha hagut cap acord, el pressupost inicial del govern s'aprovarà automàticament dimecres, quan es publiqui al Butlletí Oficial de la Província. Superat aquest tràmit, el govern pot respirar ARA doblement tranquil. D'una banda, perquè tindrà aprovat el pressupost que volia, sense haver de fer cap concessió, i de l'altra perquè es constata que entre l'oposició no hi ha, ara per ara, cap possibilitat d'entesa per desbancar Ada Colau.

Tot i que el termini de 30 dies que atorga la qüestió de confiança venç aquest dilluns, el pressupost del 2017 no serà realment una realitat fins que aquest dimecres es publiqui al Butlletí Oficial de la Província. I ho farà després que tota l’oposició en bloc hagi dit “no” als comptes fins a tres vegades: en la Comissió d’Economia del mes de novembre, en la sessió extraordinària del mes de desembre i en el ple del 23 de desembre, en què la votació es va vincular a una qüestió de confiança.

Després del rebuig majoritari dels comptes al ple, el mecanisme de la qüestió de confiança va obrir un període de 30 dies en què l’oposició podia plantejar una moció de censura per desbancar l’alcaldessa. Com que aquesta entesa, que hauria d’haver posat d’acord grups tan ideològicament diferenciats com CiU, C’s, ERC, PP i CUP, no s’ha fet, el pressupost inicial del govern queda automàticament aprovat. L’executiu de Colau pot respirar doblement tranquil perquè tindrà els comptes que volia i es constata que entre l’oposició no hi ha possibilitat d’entesa per desbancar l’alcaldessa.