ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Evidentment, per part nostra, la voluntat de col·laborar, com he dit, i des de la lleialtat institucional i des de la governança en serveis bàsics, però evidentment també a nosaltres ens pertoca màxima exigència. Hem constatat que no hi ha acord en la xifra del deute. La Generalitat avui ha reconegut 57 milions d'euros de deute comptable mentre que els serveis tècnics de l'Ajuntament ens consten 105 milions d'euros de deute comptable." MERITXELL BORRÀS, consellera de Governació i Relacions Institucionals "El deute, un només pot fer front al deute que està reconegut. I, per tant, és aquí la intervenció qui estableix quin és el deute que hi ha en tot moment, no? I nosaltres ens referim lògicament a aquest i és aquí jo crec que no hi ha punt de discrepància, hem de parlar sobre allò que està establert."

La primera trobada de la comissió mixta Ajuntament – Generalitat després de les eleccions municipals del mes de maig ha servit per traçar les línies de la relació entre ambdues administracions. L’alcaldessa ha reconegut el desfalc que separa la xifra de deute que reconeix el govern català i la xifra que reclama el consistori. Colau assegura que els tècnics municipals quantifiquen el deute comptable en 105 milions d’euros mentre que la consellera de Governació, Meritxell Borràs, el situa en 35 milions d’euros.

A més d’aquesta quantitat, Colau també vol recuperar les inversions en serveis bàsics que es van perdre per les retallades de la Generalitat, el que anomena “deute social”. Assegura que, en aquest cas no hi ha cap xifra sobre la taula però calcula que són centenars de milions d’euros.

Ada Colau ha estès la mà a col·laborar amb la Generalitat i ser flexible a l’hora de fixar un calendari per eixugar el deute, tot reconeixent que la situació financera del govern és complicada. Això sí, també s’ha mantingut ferma en la defensa dels interessos de la ciutat: “ens pertoca tenir la màxima exigència”.

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha assegurat que la tasca de la comissió no acaba amb aquesta reunió. Al llarg del mes de setembre, ha explicat, es reuniran els diversos consorcis en què conviuen les dues administracions. A més, tot i que per llei la comissió només s’hauria de trobar un cop a l’any, Borràs ha confirmat que serà bianual.