L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha pronunciat en públic per primera vegada sobre el cas d’un agent de la Guàrdia Urbana que va ferir de bala un sensellar al passeig de Sant Joan. En resposta a un prec d’ERC, en què ha demanat més formació als agents per atendre persones vulnerables, Colau s’ha mostrat “trasbalsada” pel succés. “Aquests fets no ens agraden i ens obliguen a revisar fins a l’últim mil·límetre de l’actuació“, ha dit.

En el ple municipal del mes de novembre, Colau ha fet seves les paraules del tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, que va deixar clar que “es revisaran els protocols d’actuació” d’aquella tarda. “Es revisarà tot el que calgui, els cops que calgui”, ha insistit l’alcaldessa. Qualifica el fet d'”excepcional” i demana que disparar sigui “l’últim dels recursos” en una actuació policial: “No ho hem de normalitzar”.

Sobre la investigació judicial en marxa, el govern municipal s’ha mostrat disposat a col·laborar en tot moment sempre que sigui necessari. Alhora, la Unitat d’Afers Interns de la Guàrdia Urbana ha obert una investigació interna per esclarir els fets. Si bé ha acceptat el prec per millorar la formació dels agents en l’atenció de persones sense llar, Ada Colau ha recordat que la policia municipal ja treballa amb Serveis Socials per a una bona intervenció quan hi hagi persones en situació de vulnerabilitat.

25 agents més a la UREP

L’actuació de la Urbana ha estat un tema presentat també per JxC, que ha demanat al govern municipal potenciar la Unitat de Reforç d’Emergències i Proximitat (UREP) de la Guàrdia Urbana, altrament coneguda com a unitat d’antiavalots. El grup d’Elsa Artadi ha demanat més efectius, pistoles Taser i càmeres. Albert Batlle ha acceptat el prec i ha anunciat que la unitat tindrà 25 agents addicionals i passarà dels 128 actuals als 153.

Sobre l’ús de les pistoles Taser, el tinent d’alcalde de Seguretat ha insistit que no es pot “decidir en calent” si són necessàries, si bé s’ha mostrat disposat a “escoltar totes les opinions”. Pel que fa a les càmeres unipersonals, diu que actualment el cos en disposa de quatre i que ja s’ha previst incrementar-ne el nombre i millorar-les tecnològicament.

Picabaralla Colau-Guilarte

La presidenta del Grup Municipal de Cs, Luz Guilarte, considera insuficients les 25 places extres per a la UREP. Assegura que es tracta d’una unitat amb manca de recursos i ha posat com a exemple l’atac a la façana de l’Ajuntament el 31 d’octubre passat, moment en què la Guàrdia Urbana no va intervenir. La líder taronja denuncia que Colau vol “desmantellar” la mal anomenada unitat d’antiavalots: “Ara hi ha més disturbis i més incivisme”.

Colau ha acusat Guilarte de “mentir” i “exagerar” les seves declaracions sobre la policia municipal i ha defensat el paper de la Urbana en la seguretat de la ciutat. Josep Bou (PP) també hi ha dit la seva, alineant-se amb JxC perquè els agents disposin de pistoles Taser. Considera que és millor això que actuar amb una arma de foc, tal com va passar amb la persona sense llar ferida.