L’alcaldessa, Ada Colau, creu que el president espanyol, Pedro Sánchez, pot fer que es traslladi a Catalunya els líders sobiranistes empresonats i, a més, diu que ho ha de fer com més aviat millor. Colau s’ha adreçat al líder socialista per demanar-li un gest urgent i que “no digui que no és a les seves mans”.

L’alcadessa argumenta que l’acostament dels presos facilitaria el diàleg que ha de permetre resoldre el crisi entre Catalunya i Espanya. En una conferència a Madrid, Colau ha dit que Sánchez ha de posar fi a l'”anomalia” humanitària i jurisdiccional, que és el fet que líders polítics que no han comès “actes violents” continuïn a la presó lluny de casa, la qual cosa -diu- és un “maltractament” per a les famílies.

Colau ha fet més peticions a Sánchez, com que es revisi la relació amb les ciutats i s’impulsi de manera ràpida una reforma de la llei del lloguer, millorar el finançament del transport públic i complir els compromisos d’Espanya en matèria d’asil.

En aquest àmbit, l’alcaldessa ha ofert el port de Barcelona perquè hi atraqui el vaixell humanitari Aquarius. Poques hores després el Govern espanyol ha anunciat que posaria el port de València a disposició del vaixell amb més de 600 immigrants i refugiats que Itàlia no ha volgut acollir.