En el dia de l'estrena, Ada Colau i Jaume Collboni han entrat junts al plenari per simbolitzar el nou govern de coalició. Però a l'hora de seure, tots dos ho han fet per separat. L'alcaldessa, a la presidència, i Collboni al seu escó habitual de líder socialista per marcar perfil. Esquerra i la CUP s'han distanciat del nou executiu amb intervencions dures però amb alguns tocs d'ironia. ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "Tenim govern a un banda i govern a l'altra banda, i estem en aquest estrany entrepà. ERC és el tall, és l'espetec d'aquesta casa." GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Esteu convidats absolutament a incorporar-vos i sobretot el senyor Bosch si vol deixar de ser el formatge enmig d'aquest entrepà, té totes les portes obertes a entrar al govern." ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "No entrarem a un govern que vagi cap enrere, que quedi clar." JOSÉ LECHA, regidora de la CUP Capgirem Barcelona "Avui sumem quatre nous regidors al govern però resten la possibilitat d'arribar a acords en temes rellevants de ciutat amb la CUP Capgirem Barcelona." La resta de grups han criticat el pacte de Colau amb el PSC. FORN, portaveu del Grup Municipal de CiU "Tornar al que ha estat el govern de fa 32 anys, d'ICV i el PSC. Realment la revolta és grossa." MEJÍAS, presidenta del Grup Municipal de C's "Se ha basado en el reparto de poder. Pero no sabemos exactamente cuáles son sus prioridades." FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Me está diciendo ahora que si el PSC era la mafia, la cosa nostra es el gobierno de la casa gran." El líder socialista ja s'ha estrenat avui responent a un prec de l'oposició com a segon tinent d'alcalde. COLLBONI, tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació "Quan no porto encara 48 hores. Jo no els hi demanaré 100 dies però home, 100 hores sí." "Potser no en 100 hores però sí que en les properes setmanes i mesos i veient els discursos d'avui d'ERC i la CUP, el nou govern haurà de cuidar les relacions amb aquestes formacions d'esquerres si les vol seguir tenint com a aliades. Us ho ha explicat des de l'Ajuntament, Marc Garcia."

L’alcaldessa, Ada Colau, ha obert el ple ordinari del mes de maig amb una intervenció arran dels aldarulls de Gràcia després del desallotjament del Banc Expropiat aquest dilluns. Colau ha dit que l’Ajuntament “farà tot el que estigui al nostre abast” per resoldre el conflicte i “recuperar el millor barri de Gràcia”. L’alcaldessa ha donat “suport explícit” als cossos de seguretat, però també els ha demanat “proporcionalitat per rebaixar la tensió i no incrementar-la”.

El president del Grup Municipal de CiU, Xavier Trias, ha allargat la mà al govern “per calmar les coses”, però ha retret a l’alcaldessa les paraules sobre els Mossos. “Quan parla de proporcionalitat, posa en dubte les forces de seguretat, i això no s’ha de fer”, ha dit. La líder municipal de C’s, Carina Mejías, ha fet un “reconeixement a les forces de seguretat”, i ha citat Mossos i Guàrdia Urbana “com a garants del respecte, la convivència i la seguretat”. Des del PP, Alberto Fernández Díaz ha dit a Colau que “no es pot permetre” demanar “prudència” als Mossos, i ha criticat que des del govern es permeti “tot” als ocupes. “Senyora Colau, vostè va ser una d’ells, exerceixi d’alcaldessa i no ocupi el càrrec”, ha sentenciat.

El president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha condemnat la violència “vingui d’on vingui”, i ha carregat contra la gestió que el govern municipal ha fet d’aquest conflicte. “Els incendis d’estiu s’apaguen a l’hivern”, ha ironitzat Bosch, que ha instat l’alcaldessa a exercir de responsable de Seguretat. La regidora de la CUP Capgirem Barcelona, Maria Rovira, ha reclamat a l’Ajuntament que es posicioni en contra de “la violència i impunitat policial que hi ha hagut aquests dies a Gràcia”.