Davant les càmeres, la presència de Felip VI en els actes previs al MWC va ser rebuda amb fredor per part de les institucions catalanes. L’alcaldessa, Ada Colau, i el president del Parlament, Roger Torrent, no van assistir a la recepció que precedia el sopar d’inauguració del Mobile World Congress. Però un cop a la sala, Colau, va saludar el rei i hi va intercanviar unes paraules. Assegura que va dir-li que no era “res personal”, i que creu que s’ha arribat a “una situació d’excepció, de retallada de drets i de llibertats, i que ens ha portat al context actual, amb persones a la presó i amb l’autogovern suspès”.

Colau també li va dir que el seu discurs del 3 d’octubre es va rebre a Catalunya com “una manca d’empatia”, segons ha avançat en una entrevista a RAC1. “Soc conscient que el gest d’ahir no era menor, però ha d’entendre que la situació és anòmala, que hi ha molta gent dolguda i que el seu discurs del 3 d’octubre es va percebre com una manca d’empatia important. Crec que les coses es poden fer de moltes maneres diferents. Molts esperàvem que el discurs fos més conciliador”, ha explicat Colau en l’entrevista.

L’alcaldessa ha afegit que Felip VI va ser molt educat i, sense entrar en detalls del que li va respondre, va afirmar que “el seu paper és defensar la Constitució”. Ella li va insistir que “això es pot fer de moltes maneres diferents”. Colau sosté que la seva “obligació era expressar el malestar de la ciutadania, que ha viscut situacions duríssimes”. Malgrat tot, reitera que “la cordialitat institucional funcionarà sempre”.

Millo valora el gest de Colau

El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha publicat un tuit en què explica que va presenciar la conversa entre Colau i el rei i confia que el gest contribueixi a millorar les relacions institucionals.