En declaracions a betevé, l’alcaldessa, Ada Colau, ha criticat Mariano Rajoy per les càrregues policials que s’estan produint aquest 1 d’octubre. Colau ha qualificat la situació de “molt greu i de punt d’inflexió” i li ha demanat que aturi l’actuació policial. Per tot plegat, Colau ha exigit a Rajoy que dimiteixi i ha plantejat fer una moció de censura perquè hi ha “una majoria suficient.” Per Colau, Rajoy ha fracassat políticament amb l’1-O perquè no “ha sabut escoltar la ciutadania” i s’ha “amagat darrere dels fiscals i dels policies que carreguen contra la ciutadania que “només vol exercir el seu dret democràtic.”

Colau ha pogut votar després de fer hores de cua. A la sortida, ha agraït a la ciutadania perquè gràcies a la gent -ha dit- “he pogut votar”. Ha lamentat “l’estat de setge” en què es troba la ciutat i ha explicat que ha intentat posar-se en contacte amb el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, però que ell no li ha tornat la trucada. L’alcaldessa ha lamentat “les desenes de persones ferides” a Barcelona i ha destacat que “més enllà del que pensi cadascú, avui estem parlant de garantir el dret a la protesta, a l’opinió i a la llibertat d’expressió”.

Colau demana a la ciutadania fermesa per “no fer un pas enrere”

En aquestes mateixes declaracions, l’alcaldessa ha demanat als barcelonins que es mantinguin ferms i no permetin que hi hagi “un retrocés democràtic.” Per això, creu que la ciutadania ha de tenir una actitud serena però ferma.

El número dos de Colau, el primer tinent, Gerardo Pisarello, també ha reaccionat. A través de Twitter, ha avisat que “Catalunya no oblidarà la prepotència i la covardia del govern de Rajoy” i ha demanat una reacció de la Unió Europea.

El cap del PSC, soci de govern de Barcelona en Comú, també ha respost a través de les xarxes davant les actuacions de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil contra les persones que volien votar, que ha qualificat d'”insadmissibles”.