Ada Colau i Pedro Sanchez

(ACN) L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el de València, Joan Ribó, han reclamat un model de finançament que “retorni” als ajuntaments l’autonomia necessària per fer front a la pandèmia de forma “àgil”. En un text conjunt publicat a ‘El País’, demanen al Govern espanyol una proposta “realista i pragmàtica” que garanteixi els instruments “indispensables” a les ciutats per fer front a la crisi. Colau i Ribó proposen poder accedir al fons de 5.000 milions d’euros per als governs locals sense condicionar-ho a préstecs “de cap tipus”. A més, consideren que cal fer efectiva aquest 2020 l’aportació de com a mínim 1.000 milions per pal·liar el dèficit del transport públic. També reivindiquen la participació “directa” de les ciutats als fons europeus.

En la columna conjunta, Colau i Ribó asseguren que en el context actual de pandèmia els governs locals han estat les úniques administracions que no han pogut ampliar les seves capacitats econòmiques perquè continuen sota el règim jurídic de les lleis Montoro. Els ajuntaments, diuen, parteixen d’un infrafinançament estructural i només representen un 15 % de la despesa pública de l’Estat davant el 85 % que es dedica a l’administració central i les autonomies.

Davant d’això, els dos alcaldes es mostren “segurs” que trobaran “l’empatia necessària” del Govern espanyol abans que el Reial Decret que aborda els romanents municipals es voti al Congrés.