L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha evitat pronunciar-se sobre la retirada de la Medalla d’Or de Felipe González, expresident socialista espanyol. De fet, durant la resposta al prec de JxC al plenari de juny (que demanava iniciar els tràmits per retirar el guardó a González i al que va ser el seu secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Vera, després que la CIA els vinculés amb la creació dels GAL), l’alcaldessa no ha mencionat el nom de l’expresident. Sí que s’ha referit a Rafael Vera per recordar que ell té una sentència condemnatòria.

Colau ha dit que “les medalles no es resolen amb precs, sinó que són iniciatives que han de votar tots els grups” i, per això, ha proposat revisar tots els guardons lliurats a Barcelona i obrir un debat amb l’oposició: “Fem un debat seriós i en profunditat. Revisem totes les medalles i retirem-les immediatament a qui tingui condemna”. En aquest sentit, l’alcaldessa ha recordat que, a banda de Rafael Vera, hi ha altres condemnats per la justícia amb medalla barcelonina, com Josep Lluís Núñez i Luis Roldán.

“‘Todos sabemos lo que pasó'”

Per la seva banda, Elsa Artadi (JxC) ha lamentat que “perquè Barcelona es posicioni no cal una sentència”, i ha recordat que “no va caldre per retirar la medalla a Jordi Pujol, a la infanta Cristina de Borbó ni a franquistes”, com l’exalcalde Miquel Mateu. Per això, la líder de Junts a l’Ajuntament s’ha preguntat si “quan es tracta d’assassinats hem de posar el llistó més alt que quan es tracta de corrupció”, alhora que ha reblat -en castellà-: “Todos sabemos lo que pasó”.

Malgrat el driblatge al prec per retirar la Medalla d’Or a Felipe González, Colau ha constatat el “rebuig absolut a qualsevol violència i terrorisme, i encara més si el fa l’estat”, i ha instat el Congrés dels Diputats a endegar les comissions d’investigació que calguin.