“Vinc a escoltar, bàsicament”, ha dit l’alcaldessa abans d’entrar a la segona trobada del Pacte Nacional pel Referèndum al Parlament, que ha comptat amb l’assistència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, entre altres representants d’entitats, institucions i partits. Colau ha reiterat que com a càrrec institucional no es compromet a signar res, i ha anunciat que traslladarà als grups municipals de l’Ajuntament el que es decideixi en el marc d’aquesta reunió.

L’alcaldessa ha recordat que a títol personal i en nom de l’espai polític que representa sempre ha defensat “un referèndum efectiu, amb garanties i que sigui reconegut per la població catalana, l’Estat i l’àmbit internacional”, que és el que ha assegurat que recull el manifest del Comitè Executiu del Pacte Nacional. Per això, ha demanat a tots els integrants del Pacte Nacional que es prenguin “seriosament” aquesta idea i que no diguin fora que tot el que es planteja a dins no servirà per a res.

Joan Ignasi Elena: “El referèndum és legal i possible”

En acabar la reunió, el coordinador del Comitè Executiu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, ha insistit que el referèndum “es pot celebrar amb la legalitat espanyola”, i ha assegurat que hi ha juristes que ho han dit. “Si el Govern espanyol no dona autorització és perquè no vol, no perquè legalment no ho pugui fer”, ha sentenciat. Elena ha evitat cap concreció sobre la data del referèndum o un possible avançament abans de l’estiu, i ha afirmat que “no hi ha un calendari tancat”.

El Pacte Nacional preveu organitzar actes per “recollir adhesions” per al referèndum, que es podran fer també a través d’una pàgina web a mitjan febrer. Elena ha anunciat que es posaran en contacte amb el Govern espanyol per explicar-los la voluntat de fer un referèndum.