L’alcaldessa, Ada Colau, ha assegurat que l’arribada aquest dimecres del vaixell Open Arms a Barcelona“una càrrega emocional fortíssima”. “És un gran dia per a Barcelona”, ha afirmat Colau en una entrevista a Catalunya Ràdio. L’alcaldessa ha defensat l’acollida de refugiats a la ciutat perquè “quan la gent fuig no és per caprici” i ha afegit que cal donar-los una resposta “com voldríem que fessin també amb nosaltres”.

Colau ha explicat que, per proximitat, l’Open Arms hauria d’anar a ports italians, però ha defensat que vingui a Barcelona perquè és la ciutat que ha fet mobilitzacions més multitudinàries a favor de l’acollida de refugiats. Per això, ha destacat l’acte ciutadà d’aquest dimecres a la tarda per donar un reconeixement a la tasca de l’ONG badalonina liderada per Òscar Camps. “Qui ha demostrat que ‘sí se puede’ és l’Open Arms”, ha dit Colau, que ha demanat posar en evidència estats europeus com Itàlia, que no el deixen atracar als seus ports.

Segons l’alcaldessa, l’Ajuntament ha atès més de 500 persones en els últims 15 dies i, per això, ha reclamat una política estructural i planificada a l’Estat. Colau ha assegurat que hi ha hagut coordinació entre administracions per l’arribada de l’Open Arms, però ha reiterat que cal que els recursos que s’hi destinin no siguin extraordinaris, sinó que siguin permanents, perquè la ciutat no només rep refugiats en vaixell sinó també en autocars.

En declaracions a l’ACN, l’alcaldessa també s’ha referit al permís de 30 dies que tindran els migrants de l’Open Arms per residir legalment a Espanya. Colau ha reclamat que s’atorguin permisos de treball temporals per evitar “condemnar els migrants a llimbs administratius o a l’economia informal”.

Pancarta a la façana de l’Ajuntament

Aquest dimecres, l’Ajuntament ha penjat una pancarta al balcó amb el lema: “Barcelona, port segur”. Un senyal més, diu el consistori, del compromís de la ciutat per oferir-se com a port segur i, per tant, afegeixen, ajudar els qui ajuden.

 

Reaccions de l’oposició

En un comunicat, la líder municipal de Cs, Carina Mejías, ha dit que dona suport a les polítiques humanitàries, però ha lamentat que Colau vulgui “utilitzar políticament” l’arribada del vaixell d’Open Arms. Des del PP, Alberto Fernández Díaz ha dit que l’alcaldessa ha convertit aquest fet en “un circ mediàtic i un míting polític” i li ha exigit “més responsabilitat”.

La regidora de la CUP Eulàlia Reguant ha donat la benvinguda a les 60 persones que han arribat amb l’Open Arms, però ha reclamat anar “més enllà”. “45 dies de permís és poc”, ha dit Reguant, que ha denunciat “el racisme institucional” que diu que pateix molta gent a Barcelona. Per això, ha demanat derogar la Llei d’estrangeria i tancar el CIE.