(ACN/Redacció) L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, destaca que els Jocs Olímpics del 1992 van ser “un èxit” i han deixat “un llegat ampli”. Quan falta una setmana pel trentè aniversari, afirma a l’ACN que la ciutat tenia pendents moltes actuacions, com recuperar el litoral o construir les rondes, que van ser possibles amb motiu dels jocs. Per això, “el balanç és molt positiu”, però creu que hi va haver “oportunitats perdudes”, com fer un parc d’habitatge públic.

Per Colau, els Jocs Olímpics del 92 van ser “excel·lents” en reivindicar valors com l’esport, però també la pau i la convivència, i també van projectar Barcelona al món. “La ciutat se’l va fer seu, no va ser un esdeveniment-bolet”, resumeix. Un dels grans llegats, afirma, és la transformació urbanística de la ciutat, que va posar d’acord administracions i sector privat per fer obres costoses. Com a exemples: les rondes i la recuperació del litoral per a l’ús ciutadà.

El balanç general és molt positiu i va ser motiu d’orgull per a la ciutat, però hi ha coses que van quedar pendents
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

“La gran ocasió perduda” per fer habitatge públic

Colau lamenta que la transformació urbanística va ser “la gran ocasió perduda” de convertir Barcelona en una ciutat al mateix nivell que altres ciutats del nord d’Europa en habitatge públic: “Quan es va fer la Vila Olímpica, era la gran oportunitat per fer un gran parc públic que ens hauria estalviat molts patiments i molta especulació immobiliària que tant de dolor ha causat a les generacions que han vingut després”.

Projecció internacional de Barcelona

A principi dels 90, relata Colau, Barcelona era poc coneguda i va ser positiu que a partir dels Jocs Olímpics ho fos més, fet que va disparar el turisme. De fet, l’alcaldessa recorda com Pasqual Maragall va haver de convèncer en aquella època que calia fer hotels, perquè llavors n’hi havia pocs. “Ara hem passat d’un extrem a l’altre, hem de fer evolucionar el model i evitar les parts de massificació que generen desequilibris”, afegeix.

El model de grans esdeveniments

Per l’alcaldessa, l’esperit del 92 s’ha de preservar. “Sempre serem una ciutat olímpica, una altra cosa és si la ciutat necessita sempre un gran esdeveniment per millorar i transformar… Jo dic no”, reflexiona. La tesi, apunta, és que l’urbanisme no ha de dependre de grans esdeveniments i que seria “un error” que en depengués. “Això no vol dir que renunciem a fer-ne, però els hem de triar”, comenta.

Així, creu que els reptes de la ciutat als anys 90 eren diferents i que cal mirar cap a altres bandes. “El 92 es va recuperar el mar i ara hem de recuperar carrers i places”, afirma en relació amb el projecte de la superilla Barcelona. Per tot plegat, Colau remarca que no renuncia a esdeveniments, sinó que tria en funció de si coincideixen o no amb el projecte de ciutat del futur, com per exemple la Volta Ciclista d’Espanya o la Copa Amèrica del 2024.

“El que no pot ser, com fan alguns, és només voler fer grans esdeveniments per manca d’idees”, critica. Per exemple, assegura que la proposta que es van trobar d’uns jocs d’hivern de l’època de Xavier Trias “no tenia cap sentit”. “Pretenien muntar una gran infraestructura a la Zona Franca amb neu artificial”, subratlla. “És evident que uns jocs d’hivern a la ciutat no tenen sentit”, conclou.