Una de freda i una de calenta per a Ada Colau. El Baròmetre semestral recull que Barcelona en Comú guanyaria les eleccions municipals i ampliaria la distància amb ERC. Tot això, quan Colau no ha confirmat encara si optarà a un tercer mandat o no. Ara bé, la mateixa enquesta de l’Ajuntament de Barcelona atorga a l’alcaldessa un 4,2, la nota més baixa des que va arribar al càrrec el 2015.

A diferència de l’últim baròmetre, en què guanyava ERC per un punt i mig, ara els comuns passen al davant (14,8 % en intenció de vot) i li treuen avantatge sobre els republicans (10,2 %), que queden a més de quatre punts. En tercer lloc hi ha el PSC (7,4 %), que perd dos punts respecte a l’última enquesta, mentre que Junts per Catalunya (3,6) en perd quatre. El PP (1,8 %), Cs (1 %) i Barcelona pel Canvi (0,1 %) obtenen valors inferiors als de la CUP (2,6 %), que està fora de l’Ajuntament.

Ernest Maragall, l’únic que aprova

En la valoració dels líders municipals, només el republicà Ernest Maragall aprova tot i que perd tres dècimes respecte de l’últim baròmetre. El socialista Jaume Collboni, soci de govern de Colau, obté un 4,7. En el rànquing apareix per primer cop Eva Parera (Barcelona pel Canvi) després de la marxa de Manuel Valls, que treu millor nota que l’alcaldessa. Tot i això, cal destacar que Parera és molt menys coneguda que Colau.

Precisament, el regidor de Presidència, Jordi Martí (BComú), ha destacat que el de Colau és “un lideratge que polaritza molt” i fa que les valoracions negatives (un 48,8 % la suspèn) ho siguin molt i faci baixar la nota mitjana. La líder de Junts, Elsa Artadi, supera l’alcaldessa amb un 4,4. Per sota de Colau queden Luz Guilarte (Cs), que millora la nota en 1,2 punts, i el popular Josep Bou.

Més crítics amb la gestió municipal

El Baròmetre semestral recull un altre canvi de tendència quan es pregunta sobre la gestió municipal. Gairebé la meitat dels barcelonins (49,4 %) creuen que és dolenta o molt dolenta, un percentatge que ha pujat 10 punts en sis mesos. A l’altre costat, els que avalen la gestió municipal (37,4 %) han perdut prop de vuit punts respecte l’última enquesta. Els que la valoren com a normal representen l’11,3 % dels entrevistats.

Els comuns veuen un aval a les seves polítiques

El regidor de Presidència, Jordi Martí (BComú), ha assegurat que el Baròmetre “valida el projecte transformador” d’Ada Colau i alhora “consolida el lideratge dels comuns” a Barcelona. “Hi ha dos partits d’esquerres que es mantenen i un que es dispara, els comuns”, ha afegit. Martí també ha destacat que el PSC, al govern municipal, es mantingui en tercer lloc en intenció de vot.

L’oposició assenyala el suspens de Colau

Des d’ERC, la portaveu adjunta Elisenda Alamany ha destacat que Ernest Maragall és l’únic que aprova mentre que l’alcaldessa suspèn amb la nota més baixa fins ara. “És molt preocupant”, ha dit Alamany, que ha afegit que l’enquesta mostra “el malestar de la gent amb l’actual govern; ens en sortirem si ERC lidera el futur de la ciutat”.

En un comunicat, Elsa Artadi (Junts) ha assenyalat que la puntuació de l’alcaldessa “segueix en caiguda lliure” i està en cinquè lloc en el rànquing de notes. També ha remarcat que prop del 50 % suspèn la gestió del govern de Colau i Collboni. La líder de Ciutadans, Luz Guilarte, ha assegurat que el Baròmetre demostra “l’avorriment dels barcelonins amb la gestió de Colau i Collboni”.

També en un comunicat, el popular Josep Bou ha dit que amb els resultats de l’enquesta es nota que “la ciutadania està farta, cal reconstruir Barcelona”. També ha lamentat que l’alcaldessa i el tinent d’alcalde Albert Batlle “són incapaços de resoldre la inseguretat”, que es manté en el primer lloc dels problemes de Barcelona.