L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fiat als serveis jurídics de l’Ajuntament la restitució de la imatge del rei al saló de plens. Aquest dimarts, el Tribunal Suprem va resoldre que el consistori barceloní ha de tenir la imatge de Felip VI presidint el plenari, com qualsevol altre de l’estat. Preguntada per si l’Ajuntament acatarà la sentència, Colau ha dit: “Farem el que ens indiquin els serveis jurídics, estem esperant el seu informe”.

El cert és, però, que en tractar-se d’una sentència judicial ferma és pràcticament impensable que el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni es neguin a complir-la. El proper divendres, 23 de juliol, hi ha convocada l’última sessió plenària abans de la pausa de l’estiu, moment en què es podrà comprovar si hi ha la imatge del rei Felip VI presidint el ple o no. Sigui com sigui, l’alcaldessa ha defensat la retirada del bust de Joan Carles I, el juliol del 2015: “Va ser una actuació correcta i plenament legítima”, ha sentenciat.

Cs vetllarà perquè Colau compleixi

La presidenta del Grup Municipal de Cs, Luz Guilarte, ha reconegut que “estem encantats” amb la sentència del Suprem perquè “ha fet justícia”. Guilarte també s’ha adreçat a l’alcaldessa Colau perquè “el que ha de fer és tornar al lloc que li pertany la figura del nostre cap d’Estat“. En aquest sentit, la líder de la formació taronja ha avisat que “el que farem és vetllar perquè Colau compleixi la sentència” i posi la imatge de Felip VI al saló de plens Carles Pi i Sunyer de l’Ajuntament.

Sis anys de batalla judicial

La sentència del Tribunal Suprem posa punt final a sis anys de batalla judicial, des que el primer govern Colau va escapçar Joan Carles I del saló de plens, el 2015. Això va resultar en una denúncia de la Delegació del Govern espanyol davant de la justícia, que en un primer moment va sentenciar que l’Ajuntament havia de col·locar un retrat del rei Felip VI en un lloc preferent i d’honor”.

L’Ajuntament hi va recórrer al TSJC l’any 2019, però el tribunal ho va desestimar. I lluny de conformar-se, el consistori va arribar fins al final amb un recurs al Tribunal Suprem.

En paral·lel a l’estira-i-arronsa judicial, el Grup Municipal del PP també s’ha oposat de forma insistent a la retirada de la imatge del monarca. El 2015, els regidors populars liderats per Albert Fernández Díaz van posar un retrat de Felip VI al lloc on hi havia el bust de son pare; en el segon mandat de Colau –amb Josep Bou com a líder del PP– Felip VI també ha entrat al saló de plens més d’una vegada.