L’Ajuntament de Barcelona vol assegurar-se que el projecte estatal de l’habitatge permetrà posar un topall al preu dels lloguers i, per això, el consistori hi presentarà esmenes. Ho ha anunciat l’alcaldessa, Ada Colau, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Colau ha comentat que “no és habitual que un ajuntament s’impliqui en la redacció d’un projecte de llei de l’Estat però “volem assegurar-nos que limitarà els preus dels lloguers, aturarà desnonaments i fixarà finançament“.

Colau ha coincidit amb els moviments socials que la llei “és insuficient” i que, si s’aprovés tal com està redactada, “no limitaria els lloguers”. De fet, ha posat d’exemple la llei catalana, que el Tribunal Constitucional va tombar perquè considerava que envaïa competències del govern estatal. “Hem pogut constatar que durant el temps que va estar en vigor es va aconseguir posar topalls que van ser efectius“, ha dit.

Una decisió amb voluntat constructiva, segons Colau

L’alcaldessa ha explicat que la decisió ja l’ha comunicada a les ministres de Drets Socials i Agenda Urbana, Ione Belarra i Raquel Sánchez. Tot i això, els ha transmès que serà amb “voluntat constructiva i no confrontativa”. Colau ha defensat que “som la ciutat que té més persones que viuen de lloguer”, amb 500.000 persones, el 40 %.

No descarta un tercer mandat

Barcelona en Comú encara no ha confirmat qui serà l’alcaldable de la formació. Colau, de nou, ha reiterat que la decisió es prendrà a partir del mes de maig però no ha descartat presentar-se a un tercer mandat. La batllessa de la ciutat ha comentat que li agradaria “consolidar el projecte” que va començar fa set anys.

Sobre el disseny del panot de Barcelona

Sobre les especulacions que el panot tradicional de Barcelona canviaria, la tinenta d’Urbanisme de Barcelona, Janet Sanz, ja va esclarir que no seria així, sinó que l’única diferència que hi haurà serà en el seu procés d’elaboració. En la mateixa línia, l’alcaldessa ha assegurat que “absolutament ningú no ha plantejat canviar-ne el disseny” i ha afegit que “és una icona estimadíssima de la ciutat”. Colau ha explicat que la intenció és anar actualitzant els paviments per “afrontar les necessitats que tenim”. En concret, fer el panot amb altres materials que permetin reduir la calor a la ciutat. “Un problema del canvi climàtic”, ha exhalat. De fet, ja hi ha dues proves pilot per estudiar aquests paviments diferents: una a Glòries i l’altra a Torrent de l’Olla, “per reduir l’escalfor o reaprofitar l’energia”, ha dit Ada Colau.