En aquest 8 de març, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat unitat d’acció “de les dones i de tothom” per aturar els discursos d’odi dels qui volen “que tornem enrere en drets bàsics com l’avortament”. Colau ha denunciat que actualment el feminisme genera “reaccions fortes de l’extrema dreta” que “menysté les agressions masclistes i els feminicidis”. I és per això que creu que és una causa “comuna i democràtica de tothom” per poder “continuar avançant”.

Colau crida a manifestar-se aquest 8-M

L’alcaldessa ha demanat mobilitzar-se aquest 8-M per “enderrocar el patriarcat i posar fi a les violències contra les dones”. I ha detallat que “els hi devem a totes les que van ser torturades i van morir perquè nosaltres avui som aquí reivindicant drets”. En el Dia Internacional de les Dones, Colau ha fet una crida a “inundar massivament” el centre de la ciutat aquesta tarda en la manifestació.

Colau ha destacat l’arrelament del feminisme a Barcelona, que considera “és un motiu d’orgull de la ciutat”. També ha explicat que “aquesta és una ciutat feminista i que aquí és un moviment plural que es coordina per les lluites que ens uneixen a totes”.

Mapa de metro amb estacions amb nom de dona

Les declaracions de l’alcaldessa les ha fet a la presentació de la campanya “Barcelona. Ciutat de dones”, en què s’ha elaborat un mapa de les estacions de metro amb noms de dona. Colau ha dit que, tot i que “hi falten moltes dones”, és un “actuació de reconeixement de totes” i al seu paper “des de la proximitat i la quotidianitat”.

En l’acte també hi han participat la presidenta de TMB, Laia Bonet, la cuinera Carme Ruscalleda i l’activista veïnal Custòdia Moreno, entre d’altres. En el seu discurs, Bonet ha lamentat que el gruix de conductors de bus metropolitans són homes i ha remarcat que “més enllà d’accions simbòliques, necessitem accions concretes”. Moreno ha fet una crida al feminisme a “actuar amb alegria i optimisme i deixar enrere els discursos pessimistes”. Ruscalleda ha demanat, per la seva banda, a TMB que afegeixi definitivament els noms de dona a les estacions.