L’alcaldessa, Ada Colau, ha demanat a la ministra de Transports, Raquel Sánchez (exalcaldessa de Gavà), que aturi l’ampliació de l’Aeroport de Barcelona-el Prat. Colau ho ha dit al Senat en un acte sobre ciutats i el canvi climàtic en què han intervingut diverses ministres, entre les quals la mateixa Sánchez, de qui depèn Aena. “Igual que a Catalunya demano al president Aragonès que retiri l’acord, també li demano a la ministra de Transports que s’aturi [l’ampliació]”, ha afirmat.

Colau ha assegurat que el projecte per ampliar l’aeroport va en contra de la declaració institucional de ciutats climàticament neutres que s’ha signat al Senat: “Em cau l’ànima als peus”. L’alcaldessa ha aprofitat la intervenció per defensar l’eliminació de vols curts en trajectes que es puguin fer en tren, com ara entre Barcelona i València. També ha dit que d’aquí a 10 anys no vol imaginar-se un aeroport ampliat “buit i mig inundat” per l’impacte del canvi climàtic “en lloc d’invertir en mobilitat sostenible i indústria verda”.

Sense rèplica de cap ministra

Les paraules de l’alcaldessa no han rebut la rèplica de cap ministra, almenys en públic. La de Ciència i Innovació, Diana Morant (PSOE), ha presidit la taula en què ha parlat Colau, però ha tancat la ronda sense fer cap comentari. Tampoc ha dit res la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que ha clausurat l’acte. La ministra Raquel Sánchez hi havia intervingut prèviament al discurs de Colau.

L’alcaldessa ha hagut de marxar abans que acabés l’acte perquè amb el retard acumulat de les intervencions perdia l’AVE a Barcelona.

Més recursos i contundència per frenar el canvi climàtic

En el seu discurs, Ada Colau ha dit que Barcelona està innovant en la lluita contra el canvi climàtic amb accions com les superilles, la zona de baixes emissions, l’elèctrica pública o la pacificació d’entorns escolars. L’alcaldessa ha reclamat a l’Estat més recursos i competències per fer aquestes transformacions. També ha exigit ser “molt contundents” en les mesures per “evitar el precipici i el suïcidi col·lectiu que pot ser el canvi climàtic”. “Si no som contundents, fracassarem com a generació”, ha sentenciat.