(EFE) L’exalcaldessa de Barcelona Ada Colau ha carregat contra el seu successor, Jaume Collboni, per sotmetre’s a la “inèrcia neoliberal” i contra ERC per acceptar ara un pacte “subaltern” amb els socialistes, i els ha avisat que els comuns no donaran suport a un govern “dòcil amb les elits conservadores”. Així ho adverteix Colau en un article que publica a ‘El País’, en què recrimina Collboni, que va ser el seu soci minoritari durant dos mandats, que hagi reprès “receptes del passat” i hagi renunciat a un ampli pacte d’esquerres perquè “determinades elits de la ciutat” li han fet “la vida fàcil, sense campanyes en contra”, a canvi d’evitar que els comuns entressin al govern municipal.

Només així, segons Colau, s’explica que Collboni hagi frenat “polítiques d’èxit i ampli suport” com les superilles, la protecció dels entorns escolars i l’empadronament de immigrants i hagi “reprès polítiques del passat com la criminalització de la pobresa, la mercantilització de l’espai públic i hagi portat la Fórmula 1 al centre de la ciutat, recuperant una cultura cotxecèntrica”.

“El fracàs de Collboni ja no hi ha prou elits que l’amaguin”, sentencia Colau, que recorda que els comuns van donar suport a la seva investidura com a alcalde com a “mal menor”, tot i que un any després creuen que Barcelona és una ciutat “sense model de futur, amb conflictes veïnals en augment i amb un govern en minoria que no té temps per atendre col·lectius vulnerables ni la pluralitat dels districtes”.

Retrets també a ERC

Sobre ERC, Colau recorda que durant els vuit anys que va ser alcaldessa va oferir als republicans entrar diverses ocasions al govern municipal i que sempre es van negar amb l’argument principal que amb el PSC “no anaven ni a la cantonada”, ja que “el PSC del 155 era una línia vermella”. En canvi, recrimina a ERC que ara hagi anunciat la seva voluntat d’entrar al govern de Collboni —una decisió que haurà de validar la militància en una votació que ara com ara ha posposat— “en una posició de clara subalternitat”.
Colau lamenta que ERC rebutgi un pacte ampli amb els comuns i els adverteix que estan disposats a assumir carteres, com a turisme o drets socials, “que els portarien a moltes contradiccions, ja que el lideratge del marc estarà clarament a les mans d’un PSC més a la dreta que Pedro Sánchez i del que havia representat Pasqual Maragall”.

“PSC i ERC són lliures d’optar per un govern en minoria i dòcil amb les elits conservadores de la ciutat. Però llavors no podran buscar el suport extern de Barcelona en Comú, que serem on hem estat sempre: defensant el dret a l’habitatge davant l’especulació, la regulació del turisme davant de la massificació i la pacificació de la ciutat amb més eixos verds com Consell de Cent”, remarca Colau. Unes polítiques durant el seu mandat, entre les quals també ressalta la gestió pública de l’aigua i les iniciatives socials “valentes que amplien drets”, que van tocar “privilegis”, de manera que els comuns han patit una “guerra mediàtica i judicial sense precedents”, segons Colau.