Ada Colau

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat al plenari del mes de setembre que “hem actuat amb tota la contundència contra les ocupacions amb fins delictius”, preguntada pel PP. De fet, Colau ha criticat “l’alarmisme” que han generat alguns grups al voltant de les ocupacions els darrers mesos, i la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, -també preguntada pel PP- ha explicat que segons dades dels Mossos d’Esquadra, durant els primers vuit mesos del 2020 “gairebé no han variat respecte de l’any passat” el nombre d’ocupacions denunciades.

La cerca de solucions contra les ocupacions de pisos ha centrat una part important del plenari de setembre. Tots els grups (amb l’excepció de Cs, que s’ha abstingut) han aprovat una proposició de JxC per crear un grup de treball que debatrà “propostes amb profunditat i factibles” per resoldre aquest fenomen. “El problema és real i ben greu”, ha dit Jordi Martí (JxC), que inicialment proposava crear una comissió d’estudi, però que finalment ha estat un grup de treball per aconseguir el suport del govern municipal.

L’únic grup que no ha dit “sí” a la proposta de JxC ha estat el grup de Cs, liderat per Luz Guilarte. Ha lamentat que suposa picar ferro fred i que el grup de treball “no servirà de res”. De fet, la formació taronja ha dut una altra proposta al ple per crear un pla municipal contra les ocupacions il·legals, que no ha prosperat. En un debat crispat, Jordi Coronas (ERC) ha retret a Guilarte que “no vol solucions, sinó posar benzina al foc” i el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha alertat que les ocupacions no tindran una solució senzilla i les ha confiat al grup de treball: “Treballarem sense precipitació, però sense pauses”.

Per la seva banda, Manuel Valls (BCanvi) ha recordat que, segons dades de la Guàrdia Urbana, aquest estiu s’han disparat un 41 % les denúncies per ocupacions (en van ser 356 els mesos de juliol i agost), mentre que Josep Bou (PP) ha celebrat que el plenari de setembre hagi debatut a bastament sobre les ocupacions “perquè demostra que tots els grups n’estem preocupats i volem resoldre-ho”.