Amb motiu de la tradicional ofrena floral a la tomba del president Lluís Companys —en el 80è aniversari del seu afusellament— l’alcaldessa de Barcelona ha celebrat l’aprovació de l’avantprojecte de llei de memòria democràtica que preveu anul·lar les condemnes per raons ideològiques durant el franquisme. D’entre aquestes, precisament, s’hi troba la de l’afusellament de Companys, qui va ser el 123è president de la Generalitat.

L’alcaldessa, que encapçalava la comitiva de l’Ajuntament que ha acudit a l’acte, s’ha referit a la nova llei com a un acte de “justícia, de futur i d’esperança”. Això sí, ha afegit que “arriba dècades tard”, però permetrà “reivindicar i restaurar completament la memòria democràtica i figura de Companys i de tots els demòcrates represaliats durant el franquisme”. Ha reclamat, també, “estar alerta” perquè “el feixisme intenta tornar”.

“L’Estat no ha fet net del franquisme”

Des del grup Municiapl d’ERC, Ernest Maragall creu que el fet que l’Estat no hagi demanat perdó per l’afusellament del president Lluís Companys demostra que “no ha fet net del franquisme”. D’altra banda, ha celebrat que després d’un “bloqueig absurd”, finalment, aquest dijous a la tarda, s’instal·li a la plaça de Sant Jaume una llamborda en record de Companys.

Qui també ha fet declaracions al respecte és el presidenta del Grup Municipal de Junts per Catalunya (JxCat), Elsa Artadi. Ha assegurat que Catalunya duu “80 anys amb la repressió d’un Estat espanyol demofòbic, venjatiu i cruel” i ha afegit: “Avui som aquí amb el convenciment que persistint, guanyarem”.