Elsa Artadi i Ada Colau

L’alcaldessa Ada Colau i la número dos de JxC a les eleccions municipals, Elsa Artadi, han protagonitzat una picabaralla a Twitter per l’absència del conseller Miquel Buch a la Junta Local de Seguretat d’aquest dimecres. El titular d’Interior havia d’assistir a la reunió, però no ho va fer motius d’agenda. L’alcaldessa li ho ha retret en una piulada.

Colau explica que en aquesta reunió el govern municipal va reclamar 150 agents dels Mossos d’Esquadra a la ciutat de cara a l’estiu, i que Buch no hi era. Acusa el Govern català d’obviar les seves responsabilitats i, diu textualment, de “posar en joc la seguretat de la ciutat”.

La reacció de Colau ha tingut la resposta d’Elsa Artadi, número dos de la llista de Joaquim Forn a l’alcaldia de Barcelona. Artadi, en un altre tuit, explica que Buch no va poder assistir a la Junta Local de Seguretat per motius d’agenda, ja que el conseller d’Interior va assistir a una junta de seguretat a la Seu d’Urgell. La candidata de JxC afegeix que la Generalitat hi estava representada pel director general dels Mossos d’Esquadra, Andreu Martínez.

L’exconsellera també li ha fet un retret a Colau: l’acusa de “deixar la cadira buida” als debats electorals, referint-se al debat organitzat pel sector del comerç de Barcelona.

Trobades entre Colau i Buch

Ada Colau i Miquel Buch s’han trobat diverses vegades per parlar sobre la seguretat a Barcelona. La primera va ser el 2018, en la primera Junta Local de Seguretat. Aleshores, l’alcaldessa va reclamar més agents dels Mossos a Barcelona, però el conseller d’Interior s’hi va negar. Tres mesos més tard, Ajuntament i Generalitat van celebrar una reunió de treball per afrontar el fenomen dels narcopisos; una trobada que, de nou, va acabar amb la petició de més policia catalana per part de Colau i amb la negativa posterior de Buch.

En la Junta Local de Seguretat d’octubre del 2018, Ajuntament i Generalitat van acordar redistribuir els Mossos d’Esquadra per garantir més agents patrullant a Ciutat Vella, districte que presentava molts problemes pels narcopisos i la inseguretat. Miquel Buch no va assistir a aquesta reunió: ho va fer el conseller general d’Interior, Brauli Duart, en representació del govern català.