No una sinó dues carpetes de pes portarà el govern al ple de demà: el pla hoteler i el de l'habitatge. I amb la votació de cada una farà evident la geometria variable. (POSTPO) El pla d'allotjaments turístics tirarà endavant amb el suport d'Esquerra i l'abstenció de la CUP, mentre que CiU, C's i PP hi votaran en contra. Per al pla d'habitatge, en canvi, Esquerra i la CUP optaran pel no, igual que el PP, però el govern s'ha assegurat el suport de CiU i també de C's. CARINA MEJÍAS, presidenta del Grup Municipal de C's "Amb un sí crític perquè considerem que és un pla que reuneix bona part de les nostres propostes però que considerem que és poc ambiciós." Falta d'ambició al pla d'habitatge hi veuen també Esquerra i la CUP, molt crítics amb el pacte que el govern ha tancat amb Convergència. ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "Veiem un pla fet pels de sempre, com els de sempre, amb els de sempre. I per tant aquí no hi veiem canvi." MARIA ROVIRA, regidora de la CUP Capgirem Barcelona "Entenem que el fet que s'hagi pactat amb la dreta és perquè el govern fa un gir a la dreta a l'apostar per aquest model d'habitatge." JOSEP MARIA MONTANER, regidor d'Habitatge "Nosaltres entenem que, està clar, és un pla fet des de l'esquerra. És un pla fet des d'una mentalitat social, del dret de l'habitatge." El govern assegura que, en matèria d'habitatge, els punts d'acord amb Esquerra i la CUP són més grans que les diferències, i admet que la votació de demà al plenari tindrà una combinació curiosa

El líder municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha dit que els republicans no estan contents amb el pla d’habitatge, un document que veu “fet pels de sempre, com els de sempre i amb els de sempre”, en al·lusió a l’acord de Colau amb CiU. ERC volia més inversió per crear habitatge públic, veuen “una incògnita” la col·laboració publicoprivada pactada amb CiU i critiquen que el govern no els hagi acceptat la proposta de declarar la ciutat zona de tempteig i retracte perquè l’Ajuntament tingui preferència en la compra d’habitatge.

La regidora de la CUP Capgirem Barcelona, Maria Rovira, ha dit que el pacte de Colau amb CiU demostra que “el govern ha fet un gir a la dreta” i s’ha mostrat sorpresa que ho hagi fet un executiu que “teòricament defensa unes polítiques d’esquerres en matèria d’habitatge”. Rovira ha dit que el pla és “continuista” i ha criticat que es fomenti la col·laboració publicoprivada en la construcció de nous habitatges, que creu que hauria de ser només pública.

El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, ha replicat que es tracta d’un pla “fet des de l’esquerra i amb mentalitat social”. Montaner ha explicat que amb els punts d’acord amb ERC i la CUP són més grans que les diferències i ha admès que la votació del pla d’habitatge en el plenari d’aquest divendres serà “una combinació molt circumstancial i curiosa”. El regidor d’Habitatge ha dit que s’han acceptat el 85 % de les al·legacions d’ERC i el 66 % de les de la CUP.

A banda del suport de CiU, el pla d’habitatge tindrà també el vot a favor de C’s, tot i que la líder municipal de la formació taronja, Carina Mejías, ha matisat que es tracta d’“un sí crític”. Mejías ha assegurat que el pla “s’ha quedat curt” en els objectius i la dotació pressupostària, però ha afegit que “Barcelona no es pot permetre no tenir un pla d’habitatge”.

El ple de la geometria variable

Els suports amb què el govern d’Ada Colau aprovarà el pla d’habitatge contrasten amb els que tindrà en la votació del pla d’allotjaments turístics, que tirarà endavant amb el suport d’ERC i l’abstenció de la CUP. C’s, com ja van anunciar CiU i PP, hi votarà en contra perquè suposa “una regulació restrictiva”. Des de la CUP, María José Lecha ha reiterat que “el pla es queda molt curt” en l’aposta pel decreixement, però ha afegit que “el deixarem passar”.