Aquesta mitjanit de dijous a divendres comença la campanya de les eleccions municipals del 2019. Qui serà el proper alcalde o alcaldessa de Barcelona? La cursa a l’alcaldia es presenta molt disputada i amb un resultat més obert que mai. El 26 de maig Ada Colau (BComú) es juga la reelecció, però totes les enquestes, per ara, la situen darrere d’Ernest Maragall (ERC), que lidera la primera posició.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Candidats eleccions municipals 2019 a Barcelona” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/politica/candidats-eleccions-municipals-2019-barcelona/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

El 26-M obrirà una nova etapa a l’Ajuntament després del mandat més plural de la història, amb set partits. Entre els que tenen representació a l’Ajuntament, només dos candidats repeteixen (Colau i el socialista Jaume Collboni) i els altres cinc s’estrenen, un dels quals en presó preventiva (Joaquim Forn). Repassem les claus d’aquesta campanya i què s’hi juga cada un dels alcaldables.

Ada Colau (BComú)

L’alcaldessa és, probablement, qui més s’hi juga en aquesta campanya. Està en joc no només la reelecció sinó també el lideratge més potent dels comuns. Les enquestes no situen Ada Colau en primera posició, però la candidata sosté que surten a guanyar i, fins i tot, aspira a millorar els 11 regidors que va obtenir el 2015 per consolidar les polítiques que ha iniciat en el mandat que ara acaba.

Ada Colau

Joaquim Forn (JxC)

En presó preventiva i en ple judici del procés, converteix en insòlita aquesta campanya municipal. Està previst que Forn aparegui en tres actes des de la presó. La número dos, Elsa Artadi, és la cara més visible de Junts per Catalunya, que es disputa amb ERC l’hegemonia de l’espai independentista. L’aspiració és superar els republicans, tot i que les enquestes dibuixen un retrocés de l’espai postconvergent.

Forn declarant com a acusat

Manuel Valls (BCN Canvi – Cs)

És l’aposta d’Albert Rivera (Cs) per a Barcelona. Tot i crear una plataforma independent, la llista de Manuel Valls té una forta empremta de Ciutadans. Va ser un dels primers a obrir la precampanya, però fins ara no ha aconseguit despuntar en les enquestes. Valls aspira a liderar el vot i el bloc constitucionalista i a millorar els cinc regidors amb què Cs va irrompre per primer cop a l’Ajuntament el 2015.

Manuel Valls

Ernest Maragall (ERC)

Parteix com a favorit en totes les enquestes, que el situen en primera posició. Consolidar aquesta plaça és, precisament, el gran repte per a Ernest Maragall, germà de l’exalcalde Pasqual Maragall. Esquerra vol aprofitar l’impuls que li dona la victòria que va aconseguir a Barcelona en les eleccions generals del 28-A. Maragall es presenta com la força central que pot pactar amb els comuns i els independentistes.

Ernest Maragall

Jaume Collboni (PSC)

Vol aprofitar també l’onada positiva dels resultats del 28-A i “l’efecte Pedro Sánchez” per aconseguir una victòria que, per ara, cap enquesta no pronostica. Jaume Collboni vol liderar el vot progressista no independentista i el dels votants descontents amb la gestió d’Ada Colau, amb qui va governar un any i mig. El 26-M determinarà el futur de Collboni, que el 2015 va obtenir la pitjor marca dels socialistes a l’Ajuntament.

Jaume Collboni PSC

Josep Bou (PP)

És una de les cares noves d’aquesta campanya, l’aposta personal del líder del PP, Pablo Casado, per rellevar el veterà Alberto Fernández Díaz a l’Ajuntament. Empresari i independent, ha irromput amb un estil molt propi i allunyat de les formes clàssiques de la política. Josep Bou té el repte de mantenir la representació del PP a l’Ajuntament, que pot perillar segons algunes enquestes. El 2015, els populars van tocar fons amb tres regidors.

Josep Bou PP

Anna Saliente (CUP)

Lidera la candidatura menys personalista, que ha renovat totes les cares però que manté un projecte continuista respecte al 2015. Anna Saliente es juga en aquesta campanya conservar la presència de la CUP a l’Ajuntament, després d’irrompre amb tres regidors a les municipals de fa quatre anys. El 26-M es veurà fins a quin punt han rendibilitzat la feina feta aquest mandat i quin grau de fidelitat tenen els seus votants.

Anna Saliente CUP

Jordi Graupera (BCAP – Primàries)

Amb l’impuls que li van donar les primàries independentistes, en què van participar unes 10.000 persones, Jordi Graupera aspira a fer-se un lloc a l’Ajuntament de Barcelona. La candidatura Barcelona És Capital vol afegir una veu més en l’òrbita independentista. Cap enquesta fins ara, però, no li atorga representació.

Jordi Graupera primàries