Ciutat Vella prepara una de les operacions patrimonials més importants dels darrers anys a Barcelona: un moviment de peces i de canvis d’usos a set edificis propietat de l’Ajuntament per aconseguir 70 pisos públics i el nou CAP Gòtic. En concret, la intenció del districte és que l’edifici de la via Laietana, 8-10 (ara en desús) aculli 700 treballadors municipals, que fins ara treballen en altres sis finques:

  • Plaça de Carles Pi i Sunyer (dependències de la Gerència de Seguretat i Prevenció).
  • Carrer d’Avinyó, 7 (Oficina per la No Discriminació).
  • Carrer d’Avinyó, 15 (oficines amb projecció internacional).
  • Carrer d’Avinyó, 32 (oficines municipals).
  • Carrer de la Ciutat, 3 (oficines municipals).
  • Carrer del Paradís, 14 (Direcció de Comunicació).
És una operació que ho permet tot: a mitjà termini aconseguirem un CAP nou i que 70 famílies puguin viure al cor del Gòtic
Jordi Rabassa, regidor de Ciutat Vella

Primer pas, encarrilar el CAP Gòtic

El primer moviment de la carambola serà rehabilitar la finca de la via Laietana perquè hi puguin anar els 200 treballadors de la Gerència de Seguretat i Prevenció. Aquests treballadors municipals s’ubicaran a les plantes més altes de l’edifici (a partir del segon pis), perquè les plantes baixes les ocupen treballadors estatals, de l’Institut Nacional d’Estadística i de l’Oficina del Cens Electoral.

El districte prioritzarà aquest pas perquè, un cop quedi buit l’edifici de la plaça de Carles Pi i Sunyer, s’hi començaran a fer obres per poder construir el nou CAP Gòtic. La rehabilitació de la via Laietana començarà l’any 2024 i els treballs s’allargaran ben bé dos anys, fins a finals del 2026. De la seva banda, el CAP Gòtic nou podria estar enllestit a mitjans del 2028.

Via Laietana, finalment, no tindrà habitatge públic

La finca de la via Laietana va passar a mans de l’Ajuntament l’any 2014, com a dació en pagament de la Generalitat per eixugar deutes que tenia amb la ciutat. L’any 2017, l’alcaldessa, Ada Colau, va anunciar que el seu govern volia fer fins a 110 pisos protegits en aquest immoble, però ara, finalment, el consistori hi ha renunciat i acabarà fent 70 habitatges públics als edificis d’Avinyó, Ciutat i Paradís que quedaran lliures amb la carambola.

Aquest serà l’últim moviment per culminar l’operació, un escenari que es podria produir d’aquí a vuit anys, l’any 2030.

Calendaris i pressupost

Per ara, la reordenació d’oficines municipals al Gòtic està en una fase força inicial. Per això, l’Ajuntament només té clares les dates de la remodelació de l’edifici de la via Laietana, que començarà el 2024 i acabarà el 2026. La resta d’obres (tant per fer el CAP Gòtic nou com per construir els 70 pisos públics) dependran dels passos que es vagin fent.

Tampoc no hi ha sobre la taula un pressupost clar. A banda del que hagi de desemborsar la Generalitat per fer el CAP, l’Ajuntament haurà de pagar la rehabilitació de la via Laietana i dels cinc edificis dels carrers d’Avinyó, de la Ciutat i del Paradís. Tot i que no hi hagi una xifra, el gerent d’Economia, Albert Dalmau, ha avisat que serà una “inversió ambiciosa”, sobretot pel cost de reformar la finca de la via Laietana.