Els apartaments turístics estan en el punt de mira des de fa anys. La majoria es concentren a Ciutat Vella i els veïns es queixen del soroll i les molèsties. Per això, el nou pla d'Usos de Ciutat Vella aposta per concentrar-los los en un sol bloc on no molestin als veïns, com aquest del carrer de la Bòria. I també per limitar la seva expansió. DAVID RIBA, president d'Apartur "L'únic avantatge és que ens permet traslladar les llicències sueltes a un edifci únic. L'inconvenient és que no ens permet seguir creixent en aquesta zona de la ciutat amb nous apartaments com ens agradaria." Un dels punts que regula aquest nou pla d'usos és l'obertura d'hotels. De moment i durant els propers quatre anys no se'n podrà obrir cap de nou a Ciutat Vella. I a més a més, els hotels que ja funcionin no podran ampliar les places. El que sí que es podrà fer es traslladar-se a altres zones de Ciutat Vella on no n'hi hagi. El mateix es farà amb els establiments alimentaris, sobretot de menjar ràpid. No se'n podran obrir de nous a les zones on n'hi hagi molts. JORDI BONET, president de l'Associació de Veïns de Casc Antic "Nosaltres demanem una aposta pel comerç de proximitat, que es limitin les franquícies." Per controlar l'activitat comercial, s'ha dividit el districte en diverses zones. En les més denses comercialment, no s'atorgaran noves llicències. Però si que s'afavorira el trasllat en altres carrers amb menys establiments. Per consultar quina és la situació de cada zona, una opció és anar a l'Oficina de Creació d'Empreses . ASSUMPTA ESCARP, regidora de Ciutat Vella "Ja hi a 89 persones del món de la restauració sobretot que s'han interessat en el canvi de local, per les noves llicències." Una altrà fòrmula és consultar el web de Ciutat Vella [www.bcn.cat/ciutatvella], a través d'un mapa que indica les àrees protegides i si es pot atorgar o no una nova llicència.
La nova regulació permetrà que locals del sector de l’oci nocturn puguin canviar la llicència a locals més idonis per la seva activitat. També podran canviar d’emplaçament en aquells casos que per saturació i proximitat a veïns perjudiquen la convivència.
Més música en viu i límit a la concentració d’establiments similars
El nou pla d’usos també respon a una llarga demanda del sector musical, ja que permetrà a tots els establiments musicals oferir música en viu. Entre les mesures restrictives, es prohibeix que les botigues de plats preparats venguin menjar per consumir immediatament a la via pública. També es limitarà el nombre d’hotels, supermercats i bodegues, segons la densitat d’aquests establiments a la zona.
La normativa va aprovar-la el ple de l’Ajuntament a finals de juliol, amb els vots a favor dels dos socis de govern, PSC i ICV-EUiA, i ERC. CiU va abstenir-se i el PP va votar-hi en contra.