El terra de moltes terrasses de Ciutat Vella s’ha marcat amb pintura blanca, de manera que a partir d’ara quedarà indicat l’espai públic que l’establiment pot ocupar amb la llicència municipal que té atorgada. Aquesta mesura, segons el regidor del districte, Jordi Rabassa, “no vol dir que abaixem la guàrdia amb les inspeccions, sinó que serà més visible i fàcil detectar quin establiment està incomplint la normativa, un fet que malauradament és reiterat“.

Actualment a Ciutat Vella hi ha 540 terrasses i en més de 200 s’hi pintaran les franges. Està previst que en tinguin 103 terrasses del Raval; 61 de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, 41 de la Barceloneta i 21 del Gòtic.

Marcar l’espai legal de terrasses

A grans trets, els restauradors veuen bé que es marqui l’espai públic que cada terrassa pot ocupar. “Hi ha molta gent que se n’aprofita“, apunta en Massimo Ciaccia, del bar La Violeta de la Barceloneta. Tot i això, creu que “ho han fet en unes hores en què nosaltres no hi érem, a les cinc de la matinada, i no hem pogut dir res“.

Malgrat que bona part del sector entén l’objectiu de la mesura, fer visible a cop d’ull l’espai públic que el negoci pot ocupar, alguns creuen que el nombre de taules atorgades és insuficient. Aquest és el cas de l’Alessandro Graziano, del bar El Pecado, a la Ribera. “Després de la pandèmia ens haurien hagut de deixar més espai”, assegura.

Em sembla bé, així cadascú respecta el terreny assignat, però crec que després de la pandèmia ens haurien de deixar més espai”
Alessandro Graziano, bar El Pecado

Per l’Àlex Díaz, responsable del bar La Rubia al Raval, “aquesta mesura està bé perquè és una manera de posar ordre a la plaça”, en referència a la plaça dels Àngels. Tot i això, coincideix en “la necessitat de disposar de més espai ja que també ens limita els guanys el fet d’haver de tancar abans les terrasses“.

Incompliment reiterat de la normativa

El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, argumenta que “aquesta mesura ve provocada per l’incompliment reiterat de la normativa i pel fet que molts negocis ocupin més espai públic del que tenen atorgat per llicència”. Rabassa fa poc va informar a través de Twitter de les sancions i expedients que havia signat pel mal ús de la normativa per part del sector. “Es tracta de sumar esforços amb tota la pedagogia que estem fent“. Amb tot, Rabassa assegura que “no canviarà res si no comptem amb la implicació del sector“.

No canviarà res si no comptem amb la implicació del sector”
Jordi Rabassa, regidor de Ciutat Vella

A la plaça Reial s’hi ha posat ordre

Segons l’Ajuntament, ja s’ha aconseguit posar ordre a la plaça Reial. El motiu: les terrasses respecten l’espai assignat per llicència. Aquesta situació, però, no ha estat “d’un dia a l’altre“, recorda Rabassa. “Al final s’ha aconseguit gràcies a la implicació de l’associació de comerciants de la zona“. Una realitat que el màxim responsable del districte espera que es pugui extrapolar a la resta de barris.